Odpowiednio dobrane zioła nie tylko przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, lecz także wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Zioła są źródłem witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy.
Rośliny te znajdują współcześnie szerokie zastosowanie w kwestii odchudzania. Wdrażając zioła do swojej codziennej diety, poprawiasz przemianę materii i w całkowicie bezpieczny dla zdrowia sposób pobudzasz metabolizm.
Zrzucanie wagi w sposób naturalny nie jest szkodliwe dla organizmu, a co najważniejsze obniża ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka. Dzięki ziołom możesz poprawić nie tylko sylwetkę, ale również zdrowie, witalność oraz samopoczucie psychiczne.
Najlepszymi sposobami na dostarczenie wszystkich właściwości ziół do naszego organizmu są:
- Napary – naparzanie ziół (ziela, liści, kwiatów, korzeni) pozwala z nich wydobyć substancje czynne do wyciągu wodnego. Odpowiednią ilość ziółek (zwykle łyżkę) zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i po 15-20 minutach odcedzamy i pijemy.
- Odwary – powstają w czasie gotowania. Na ogół sporządza się je z kory, korzeni, łodyg, owoców, nasion. Rozdrobnione zalewa się odpowiednią ilością zimnej wody i gotuje 15 do 30 minut. Następnie odcedza i wypija.
- Wyciągi (maceraty) są proste w przygotowaniu. Sporządza się je z surowców twardych, na przykład z korzeni żywokostu, mniszka, łopianu. Odpowiednią ilość ziela zalewa się zimną, przegotowaną wodą i zostawia na kilka godzin lub na noc, nie dłużej jednak niż 12 godzin. Potem ogrzewa się do wrzenia, przecedza i pije.
Do jednych ze skuteczniejszych ziół, które przyspieszają proces odchudzania, zaliczamy:
1). DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
Dziurawiec zawiera wiele flawonoidów, olejków lotnych, związków żywicowych i garbników. Działa rozkurczająco na żołądek, dzięki czemu pomaga trawić ciężkostrawne potrawy. Co więcej, działa moczopędnie oczyszczając nerki.
Dziurawiec wspomaga regenerację zakończeń nerwowych. Polecany jest w słabych stanach psychicznych: lękach, depresji i bezsenności. Poprzez swoje moczopędne właściwości działa łagodząco w stanach zapalnych dróg żółciowych i kamicy
żółciowej.
Napar z dziurawca zwyczajnego
- Napar z samego dziurawca sporządzamy, biorąc 15-25 g suszonego ziela na 2 szklanki wrzącej wody i pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki przed jedzeniem.
2). KRWAWNIK POSPOLITY
Krwawnik ma właściwości wzmacniające i regulujące przemianę materii. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, więc ułatwia trawienie.
Uważa się, że krwawnik jest jednym z najskuteczniejszych leków „czyszczących krew” ponieważ ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga w leczeniu trądziku i liszai.
Napar z krwawnika pospolitego:
- 10 g (łyżka) ziela krwawnika zalać szklanką wrzącej wody (można dodać łyżeczkę mięty). Po 15 minutach przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
3). MNISZEK LEKARSKI
Mniszek lekarski, zwany także pospolitym wspomaga pracę wątroby i wydzielanie soków żołądkowych. Dzięki niemu jedzenie jest szybciej trawione i nie zalega w żołądku.
Korzenie i kwiaty mniszka stosuję się w niewydolności nerek i towarzyszących jej obrzękach, a także w niedokwasocie i w początkach cukrzycy.
Odwar z mniszka lekarskiego:
- Odwar z korzeni i kwiatów mniszka sporządza się, biorąc łyżkę suszonych ziół na 2 szklanki letniej wody; gotuje się 20 minut i odcedza. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Można do tego odwaru dodać łyżeczkę liści mięty.
4). MIĘTA PIEPRZOWA
Ziele mięty pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy, działa wiatropędnie, żółciopędnie i żółciotwórczo.
Mięta pomaga w zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, kolce jelitowej, nieżytach żołądka i jelit. A także przy nudnościach i wymiotach, bezsenności, migrenie itp..
Napar z mięty pieprzowej:
- Napar z mięty przygotowuje się z 3-5 g liści na szklankę wrzącej wody i pije po pół szklanki 2-3 razy dziennie.
5). PERZ WŁAŚCIWY
Napary i odwary z kłączy perzu działają moczopędnie, a także poprawiają przemianę materii, obniżając poziom tłuszczów w wątrobie i cholesterolu we krwi.
Zawarta w nich krzemionka zwiększa odporność tkanek, ułatwia regenerację uszkodzonych błon śluzowych, łagodzi stany zapalne.
Napar z perzu właściwego:
- 10-15 g (łyżka) kłączy zalać szklanką wrzątku, po 10 minutach odcedzić i pić 2-4 razy dziennie po pół szklanki.
6). POKRZYWA ZWYCZAJNA
Pokrzywa ułatwiają pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, działają moczopędnie. Napar z pokrzywy przyspiesza przemianę materii.
Sprzyja zlikwidowaniu opuchlizny, która jest wynikiem nieszczelności naczyń limfatycznych i gromadzenia się płynów w tkankach.
Pokrzywa jest niezwykle bogata w sole mineralne – wzbogacające nasz organizm w makro- i mikroelementy.
Napar z pokrzywy zwyczajnej:
- 2 łyżki suszonych liści zalać szklanką wrzątku. Po 10 minutach odcedzić, pić 2-3 razy dziennie po szklance między posiłkami.
7). POZIOMKA POSPOLITA
Wyciąg z liści poziomki wykazuje właściwości wspomagające przemianę materii.
Roślina ta poprawia trawienie, a jednocześnie działa bakteriobójczo.
Jest także przydatna w przypadku bolesnych menstruacji, stanów zapalnych oraz dolegliwości nerek.
Napar z poziomki zwyczajnej:
- 2 łyżki suszonych owoców poziomki zalać szklanką wrzątku, przykryć. Po 15 minutach odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
8). RUMIANEK POSPOLITY
Rumianek korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, zwiększa produkcję żółci, wspomagając pracę wątroby.
Napar z rumianku wspomaga trawienie tłustych potraw.
Pomaga w różnych stanach skurczowych, jak i w bolesnym miesiączkowaniu.
Napar z rumianku pospolitego:
- Łyżkę rumianku zalać szklanką wrzątku. Przykryć. Po 10 minutach odcedzić i pić możliwie od razu.
9). SKRZYP POLNY
Najważniejszym składnikiem tej rośliny dla odchudzania jest krzemionka – substancja łatwo rozpuszczalna w wodzie i wchłaniana w przewodzie pokarmowym, poprawiająca przemianę materii. Mają jej tyle, że przy potarciu w palcach aż skrzypią- i stąd nazwa.
Prócz krzemionki pędy skrzypu zawierają flawonoidy, sole mineralne, kwasy organiczne i inne składniki.
Odwar ze skrzypu polnego:
- 2 łyżki ziela zalać 2 szklankami wody i gotować od 15 do 30 minut; odcedzić i pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie.
10). SZAŁWIA LEKARSKA
Szałwia pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz odwar z niej obniża poziom cukru we krwi. Roślina ta jest najsilniejszym roślinnym środkiem przeciwpotowym.
Napar z szałwii lekarskiej:
- Łyżkę liści szałwii zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 minut. Pić 2-4 razy dziennie po pół szklanki.
Nieodłącznym elementem w walce ze zbędnymi kilogramami są przyprawy, takie jak imbir, chili, pieprz czarny, pieprz cayenne, kurkuma i kmin rzymski, które nie tylko hamują apetyt, lecz także przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i usprawniają pracę żołądka.
Uwaga !
Osoby, które zmagają się z jakimikolwiek chorobami i przyjmują leki, powinny skonsultować się z lekarzem. Połączenie ziół z niektórymi lekami może mieć bardzo niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)