7 Sprawdzonych Domowych Płukanek Do Włosów.
Dzięki płukanką dostarczamy włosom substancji odżywczych, nadajemy im miękkość i zdrowego blasku oraz w zależności, jakie produkty wybierzemy, takie dodatkowe właściwości uzyskamy.
Najlepsze płukanki to te, które wykonamy sami, unikajmy sklepowych, ponieważ zawierają wiele niepotrzebnych chemicznych konserwantów.
Płukanki najlepiej wykonywać na wilgotnych, świeżo umytych włosach szamponem ziołowym (unikajmy szamponów z silikonem).
Tylko częste stosowanie płukanek (najlepiej po każdym myciu włosów) daję widoczne efekty.
Płukanki ziołowe wykonujemy z roślin suszonych, jak i z roślin świeżych. Zioła suszone zaparzamy pod przykryciem ok. 20 minut, a zioła świeże gotujemy 10-20 minut.
Jeśli chcemy za jednym razem wykonać więcej płukanki („na zapas „) możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni (ok. 4 dni).
Poniżej w przepisach podaje w składzie ocet jabłkowy, który jest idealny dla każdego rodzaju włosów.
Płukanka z dodatkiem octu jabłkowego pomaga zmniejszyć przetłuszczanie się włosów, ułatwia rozczesywanie i nadaje zdrowy połysk.
Ocet nie tylko usuwa zanieczyszczenia, lecz także zamyka łuski włosów i przywraca równowagę pH.
Jeżeli nie lubisz zapachu octu, możesz zastąpić go samą wodą (nie zmieni to proporcji składu).
PONIŻEJ PRZEDSTAWIAM 7 SPRAWDZONYCH DOMOWYCH PŁUKANEK DO WŁOSÓW:
1) Płukanka z liści brzozy.
Liście brzozy posiadają działanie odkażające, regulujące prace gruczołów łojowych, przez co ograniczają przetłuszczanie się włosów, oraz powstawanie łupieżu, wzmacniają i pobudzają włosy do rośnięcia.
Napar z liści brzozy ma także działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i oczyszczające. Dzięki zawartym w nim garbnikom i olejkom eterycznym działa pobudzająco na porost włosów.
Skład:
– 2 łyżki suszonych liści brzozy brodawkowej lub omszonej (ewentualnie mała garść pokrojonych świeżych liści brzozy)
– 2 szklanki wody
– 50 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Liście zalać 2 szklankami wrzątku. Przykryć. Po 20 minutach odcedzić.
Po wystygnięciu naparu dolać octu i przepłukać skórę głowy i włosy.
W przypadku użycia świeżych liści brzozy zamiast zaparzania gotujemy je przez 20 minut.
2) Płukanka ze skrzypu polnego.
Skrzyp polny jest rośliną zawierającą najwięcej krzemu, który pobudza regenerację włosów od samych cebulek aż po końce.
Wzmacnia je i sprzyja ich wzrostowi.
Skład:
– 3 łyżki suszonego skrzypu polnego (lub mała garść drobno posiekanego świeżego skrzypu)
– 2 szklanki wody
– 50 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Liście zalać 2 szklankami wrzątku. Przykryć. Po 10 minutach odcedzić.
Po wystygnięciu naparu dodać ocet i przepłukać skórę głowy i włosy. W przypadku użycia świeżych liści skrzypu zamiast zaparzania gotujemy je przez 20 minut.
3)Płukanka z aloesu uzbrojonego.
Aloes wzmacnia i pobudza cebulki włosowe do wzrostu, nadając włosom puszystość, a ponadto działa bakteriobójczo. Aloes pobudza i odżywia skórę głowy dzięki substancji śluzowej oraz biogennym stymulatorom.
Skład:
– 4 średniej wielkości liście aloesu
– 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Liście aloesu oczyścić, umyć, drobno pokroić i wrzucić do blendera, dolać letnią wodę.
Zmiksować, przecedzić przez sito. Płuczemy włosy, równocześnie wcierając płyn w skórę głowy.
4) Płukanka z liścia laurowego.
Liście laurowe pobudzają porost włosów, skutecznie likwidują łupież i zmniejszają przetłuszczanie się włosów.
Płukanka ta jest najbardziej polecana dla włosów przetłuszczających się (dla włosów suchy polecam dodać do płukanki kilka kropel ulubionego olejku, by nadmiernie nie wysuszyć włosów).
Działa oczyszczająco i ściągająco.
Skład:
– 4 suszone liście laurowe (lub świeże)
– 2 szklanki wody
– 50 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Liście kruszymy i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem 20 minut. Po ostygnięciu i odcedzeniu dolewamy octu, następnie obmywamy włosy i skórę głowy. W przypadku użycia świeżych liści laurowych zamiast zaparzania gotujemy je przez 20 minut.
5) Płukanka z rumianku pospolitego.
Rumianek odżywia włosy i nadaje im blasku oraz zwiększa ich objętość.
Przy dłuższym stosowaniu rozjaśnia włosy (efekt widoczny tylko na włosach jasnych)
Płukanka polecana do przetłuszczających się włosów.
Skład:
– 2 łyżki suszonego kwiatu rumianku (ewentualnie mała garść świeżego)
– 2 szklanki wody
– 50 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Kwiaty zalewamy wrzącą wodą i pod przykryciem zaparzamy 20 minut. Jak płukanka przestygnie, odcedzamy i dolewamy octu, następnie obmywamy włosy i skórę głowy. W przypadku użycia świeżych kwiatów zamiast zaparzania gotujemy je przez 20 minut.
6). Płukanka z orzecha włoskiego.
Odwar ze świeżych liści lub naowocni (szczególnie) jest brązowym barwnikiem, używa się go do płukania włosów, aby nabrały ładnego brązowego odcienia.
Skład:
– 5 świeżych liści orzecha lub 5 szt. świeżych naowocni
– 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Pokrojone liście lub naowocnie zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut.
Po odcedzeniu i po ostudzeniu płukać włosy.
Plamy na skórze można zmyć octem.
7). Płukanka z mieszanek ziołowych.
*Przepis przeciw wypadaniu włosów i przeciw łupieżowi:
Skład:
– łyżka korzenia łopianu
– łyżka szyszek chmielu
– łyżka korzenia mydlnicy
– łyżka ziela hyzopu
– łyżka korzenia pokrzywy
– 2 szklanki wody
*Przepis do włosów łatwo się przetłuszczających:
Skład:
– łyżka korzenia łopianu
– łyżka skrzypu polnego
– łyżka kwiatu rumianka
– łyżka korzenia mydlnicy
– łyżka pokrzywy
– 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Zioła wymieszać. Dwie łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wody, gotować 20 minut (jeśli używamy suszonych ziół, powinniśmy je zaparzać 20 minut pod przykryciem), przecedzić.
Płukać włosy i wmasowywać płukankę w skórę głowy. Dla wzmocnienia efektu dodać do letniej płukanki 50 ml octu jabłkowego.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)