5 przepisów na orzeźwiające, zdrowe i pyszne fit napoje na upalne dni.
Jeśli chcesz ugasić pragnienie pysznym napojem… A zarazem chcesz dostarczyć swojemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową.. Te napoję są idealnym rozwiązaniem..
Domowym sposobem na usunięcie pestycydów i zanieczyszczeń z powierzchni owoców i warzyw jest mycie ich w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu następnie płuczemy je w wodzie z dodatkiem sody. Na samym końcu polewamy bieżącą wodą.
Po takim procesie możemy miksować owoce i warzywa wraz ze skórką do naszych napojów.
W skład opisanych poniżej przepisów wchodzą:
– ARBUZ (to idealny owoc nawadniający, składa się z ok. 90% wody. Zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu).
– CYTRYNA I POMARAŃCZA (działają przeciwmiażdżycowo i krwiotwórczo, doskonale oczyszczają krew).
– MIĘTA (pobudza trawienie i daję uczucie chłodu. Jest skuteczna na problemy żołądkowe).
– BURAK ĆWIKŁOWY (zwalcza wolne rodniki, oczyszcza krew i zapobiega chorobą serca).
– OGÓREK (warzywo dobrze nawadniające, składa się z ok. 97% z wody. Ogórek jest niskokaloryczny).
– MIÓD (ma właściwości antybakteryjne, zawiera substancję wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne).
– TRUSKAWKI I POZIOMKI (to smaczne i niskokaloryczne owoce polecane w trakcie diet odchudzających, zawierają duże ilości witaminy C).
– PYŁEK PSZCZELI (wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, zabezpiecza przed udarem mózgu i chorobą niedokrwienną serca).
1). NAPÓJ ARBUZOWY.
Skład:
– 1/2 arbuza
– 1 cytryna
– 4 listki świeżej mięty
– 2-3 szklanki wody (według uznania)
Przygotowanie:
Sok z cytryny wycisnąć (ja tylko obieram ze skórki i wrzucam pokrojoną w części do blendera) i wraz z arbuzem i szklanką wody miksować kilka/kilkanaście sekund. Jeśli arbuz i cytryna posiadały pestki, możemy przelać płyn przez sito. Do uzyskanego napoju dolewamy wodę (może być woda lekko gazowana). Jeśli chcemy dosłodzić napój, zróbmy to miodem (najzdrowsza słodycz).
Napój chłodzimy w lodówce lub dodajemy kostki lodu.
2). NAPÓJ OGÓRKOWY.
Skład:
– 2 ogórki
– 4 listki świeżej mięty
– 1 cytryna
– 2-3 łyżki miodu
– 1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy. Sok z cytryny wyciskamy lub obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, następnie wrzucamy wraz z ogórkiem do blendera. Dodajemy mięte, miód i dolewamy szklankę wody. Całość miksujemy kilkanaście sekund. Jeśli pojawiły się resztki pestek, odcedzamy płyn przez sito i dolewamy wody (ilość wody według uznania).
Chłodzimy w lodówce lub dodajemy kostki lodu.
3). NAPÓJ BURACZANY.
Skład:
– 2 średniej wielkości buraki
– 2 pomarańcze
– 6 liści świeżej mięty
– 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Sok z buraków (uzyskany z sokowirówki) wlewamy do blendera, dodajemy obrane i rozkawałkowane pomarańcze, listki mięty. Miksujemy.
Jeśli pojawiły się resztki pestek z pomarańczy, odcedzamy płyn przez sito. Następnie dolewamy wodę według (ilość według uznania).
Chłodzimy w lodówce.
4). NAPÓJ JAGODOWY.
Skład:
– 2 garści poziomek lub 10 truskawek
– 2-3 listki świeżej mięty
– 1 łyżka miodu
– 1/2 cytryny
– 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Jagody wraz z miętą, miodem, obraną cytryną i szklanką wody wrzucamy do blendera.
Po miksowaniu dolewamy wodę (ilość według uznania).
Chłodzimy w lodówce.
5). NAPÓJ POMARAŃCZOWO – CYTRYNOWY.
Skład:
– 1-2 pomarańcze
– 1 cytryna
– 2 łyżeczki pyłku pszczelego
– 1-2 łyżek miodu
– 2 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone pomarańcze i cytrynę wraz z miodem, pyłkiem pszczelim (pyłek pszczeli zmielony w młynku) wrzucamy do blendera. Miksujemy ze szklanką wody. Jeśli cytrusy posiadały pestki, można przecedzić przez sito. Do napoju dolewamy wodę (ilość według uznania).
Chłodzimy w lodówce lub dodajemy kostki lodu.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)