Aronia Czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) – to krzew osiągający ok. 2,5 m wysokości. Pięknie kwitnie pod koniec maja, ale to owoce są najcenniejsze. Zbiór owoców przypada na wrzesień.
Owoce aronii mają właściwości i zastosowanie:
-przeciwbakteryjne,
-przeciwzapalne,
-przeciwgrzybiczne,
-przeciwwirusowe,
-przeciwutleniające,
-przeciwkrwotoczne,
-odtruwające,
-ściągające.
Świeże owoce, jak i przetwory z owoców zalecane są przez zielarzy przy:
-przeziębieniu,
-grypie,
-nadciśnieniu,
-cukrzycy,
-wrzodach żołądka,
-zapaleniu trzustki,
-miażdżycy,
-anemii,
-niedotlenieniu mięśnia sercowego,
-schorzeniach oczu,
-zatruciach metalami ciężkimi,
-niedoborze witamin i soli mineralnych.
Kosmetyki z dodatkiem wyciągu z aronii opóźniają proces starzenia się skóry oraz chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Owoce aronii można spożywać w postaci soków, syropów, nalewek, herbat, dodawać je do kompotów, dżemów, win. Można je mrozić, jak i suszyć.
Aby pozbyć się goryczkowego smaku aronii, można owoce wrzucić na minimum 12 godzin do zamrażalnika.
Aronia Czarnoowocowa – zbiór, suszenie i przechowywanie:
Owoce zbieramy we wrześniu, gdy są już dojrzałe (o barwie czarnofioletowej). Najwięcej zdrowotnych właściwości mają owoce zrywane z krzewu, gdy jego liście nabierają czerwonej barwy. Zbieramy tylko nieuszkodzone owoce.
Suszymy cienką warstwą w suszarni, początkowo w temperaturze 30 stopni C, a później w temperaturze do 45 stopni C.
Gotowy susz przechowujemy szczelnie zapakowany w ciemnym i suchym miejscu.
Odwar z suszonych owoców aronii:
Suszone owoce (2 łyżeczki) zalewamy ciepłą wodą (2 szklanki), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 2-3 minut. Odstawiamy na 15 minut. Po przecedzeniu można wypijać 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.
Syrop z owoców aronii:
2 kg owoców aronii wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (1-2 szklanek). Owoce gotujemy ok. 15-20 minut i odstawami pod przykryciem w chłodne miejsce, na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie odcedzamy owoce, a do płynu dosypujemy cukier (1 kg), sok z 1 cytryny i mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut (od czasu do czasu mieszając). Gorącym syropem zalewamy szklane słoiczki, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok.15 minut. Taki syrop to świetny dodatek do herbat oraz zimnych napoi.
Aby pozbyć się goryczkowego smaku aronii, można owoce wrzucić na minimum 12 godzin do zamrażalnika lub dodać garść liści wiśni podczas gotowania owoców.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)