Burak czerwony zawiera betacyjany, aminokwasy alkaloidy, alantoinę, cukry, kwasy organiczne, saponiny, magnez, potas, wapń, fosfor, witaminy: B1, B2, C oraz prowitaminę A.
Surowy burak czerwony ma liczne zdrowotne właściwości i zastosowanie m.in.: remineralizujące, energetyzujące, moczopędne, łagodzące nieżyt żołądka, uspokajające, poprawiające nastrój. Burak szczególnie zalecany jest dla osób z podwyższonym ciśnieniem i cholesterolem. Przeciwdziała krzepnięciu krwi i miażdżycy. Stosowany jest również w profilaktyce nowotworowej. Wspomaga leczenie anemii, poprawia apetyt.
W formie syropu pomaga na bolące gardło i kaszel (działa wykrztuśnie). Wzmacnia organizm w chorobach gorączkowych, przeziębieniu i grypie.
Syrop z czerwonych buraków:
Składniki:
– 2 buraki średniej wielkości,
– ok. pół szklanki cukru lub miodu.
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w plastry lub w kostkę. Do wyparzonego i suchego słoika układamy cienką warstwę buraków i zasypujemy cukrem (lub zalewamy miodem) i tak na przemian (pamiętając, że ostatnia warstwa to warstwa cukru lub miodu). Szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy na 12-24 godzin w temperaturze pokojowej. Uzyskany syrop przecedzamy i przelewamy do buteleczki. Zielarze zalecają spożywanie syropu dorosłym 3-4 razy dziennie po łyżce a dzieciom 1-2 łyżeczek. Można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)
https://www.majowykrzak.pl/swiezo-wyciskany-sok-to-samo-zdrowie-poznaj-wlasciwosci-sokow/
I really like your article. Thanks for writing this. I really think that can assist with your problem. I truly appreciate this post. Reuben Lesniak