Cykoria Podróżnik (Cichorium intybus) to roślina wieloletnia, rosnąca na nieużytkach, ugorach, przydrożach i terenach kamienistych. W lecznictwie ludowym stosuje się korzenie, jak i kwiaty i całe ziele cykorii.
Cykoria uprawiana była już w starożytności. Wspominali o niej ówcześni uczeni m.in. Dioskurides i Pliniusz Starszy. Uważali ją za wszechstronnie działający lek roślinny.
Cykoria Podróżnik – Właściwości:
-oczyszczające krew,
-żółciopędne,
-przeciwzapalne,
-pobudzające wydzielanie soku żołądkowego,
-regulujące przemianę materii,
-moczopędne,
-przeczyszczające,
-pobudzające prace wątroby,
-ogólnie wzmacniające.
Cykoria Podróżnik (korzeń) – Zastosowanie:
-w zapaleniach dróg moczowych (m.in. herbatki, odwary),
-uszkodzeniach wątroby (m.in.herbatki, odwary),
-zaburzeniach trawienia (m.in.herbatki, odwary),
-obrzękach skórnych, bólach stawowych (m.in.opatrunek z gotowanego miąższu korzenia),
-przy ogólnym osłabieniu (m.in. herbatki, odwary),
-stanach zapalnych pęcherzyka i dróg żółciowych (m.in. herbatki, odwary),
-przy oczyszczaniu organizmu (m.in. odwar),
-pielęgnacja cery (napar ujędrnia i przywraca blask zmatowionej skórze).
Dodatkowo wysuszone i zmielone korzenie służą jako dodatek do kawy zbożowej, zabarwiają również piwa domowej roboty. Syropy i cukierki wytwarzane z cykorii to prawdziwy rarytas dla smakoszy.
CYKORIA PODRÓŻNIK (LIŚCIE I KWIATY) – ZASTOSOWANIE:
-Napar z liści jest lekkim środkiem przeczyszczającym, który stymuluje prace jelita grubego, nerek i wątroby ze skutkiem moczopędnym.
-Świeże lub gotowane liści dodaje się do sałatek, lub farszy, by wzbogacić je w sole i witaminy.
-Świeże liście zwiększają zasób żelaza w organizmie. Jeśli liście były gotowane, warto wypijać powstały wywar z liści.
-Herbatki z liści cykorii stosujemy przy niedoborze mikroelementów, by poprawić przemianę materii oraz jako lek ogólnie wzmacniający.
-Napar z kwiatów cykorii stosuje się przy schorzeniach skórnych (przemywanie skóry).
Zbiór i suszenie:
Liście zbieramy przed kwitnieniem i na samym początku kwitnienia, kwiaty w okresie pełnego rozkwitu a korzenie wykopujemy wczesną wiosną lub jesienią.
Liście i kwiaty suszymy w temperaturze ok. 40 stopni C.
Korzenie oczyszczamy, odcinamy nadziemne części, myjemy oraz kroimy na mniejsze części. Suszymy w temp. ok. 40 stopni C.
Gotową suszoną cykorię można kupić w aptekach oraz sklepach zielarskich.
Przechowywanie:
Ususzoną roślinę przechowujemy w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.
Nalewka żółciopędna Ojców Bonifratrów:
4 Łyżki suszonego korzenia cykorii zalewamy szklanką wódki, następnie zakręcamy i odstawiamy. Po tygodniu odcedzamy i przelewamy do buteleczki. Można wypijać maksymalnie 25 kropli rozpuszczonych z wodą 3 razy dziennie.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)