Cykoria Podróżnik – roślina o wielu właściwościach.

cykoria podróżnik

Cykoria Podróżnik (Cichorium intybus) to roślina wieloletnia, rosnąca na nieużytkach, ugorach, przydrożach i terenach kamienistych. W lecznictwie ludowym stosuje się korzenie, jak i kwiaty i całe ziele cykorii.

Cykoria uprawiana była już w starożytności. Wspominali o niej ówcześni uczeni m.in. Dioskurides i Pliniusz Starszy. Uważali ją za wszechstronnie działający lek roślinny.

 

Cykoria Podróżnik – Właściwości:

-oczyszczające krew,

-żółciopędne,

-przeciwzapalne,

-pobudzające wydzielanie soku żołądkowego,

-regulujące przemianę materii,

-moczopędne,

-przeczyszczające,

-pobudzające prace wątroby,

-ogólnie wzmacniające.

 

Cykoria Podróżnik (korzeń) – Zastosowanie:

-w zapaleniach dróg moczowych (m.in. herbatki, odwary),

-uszkodzeniach wątroby (m.in.herbatki, odwary),

-zaburzeniach trawienia (m.in.herbatki, odwary),

-obrzękach skórnych, bólach stawowych (m.in.opatrunek z gotowanego miąższu korzenia),

-przy ogólnym osłabieniu (m.in. herbatki, odwary),

-stanach zapalnych pęcherzyka i dróg żółciowych (m.in. herbatki, odwary),

-przy oczyszczaniu organizmu (m.in. odwar),

-pielęgnacja cery (napar ujędrnia i przywraca blask zmatowionej skórze).

Dodatkowo wysuszone i zmielone korzenie służą jako dodatek do kawy zbożowej, zabarwiają również piwa domowej roboty. Syropy i cukierki wytwarzane z cykorii to prawdziwy rarytas dla smakoszy.

 

cykoria podróżnik

CYKORIA PODRÓŻNIK (LIŚCIE I KWIATY) – ZASTOSOWANIE:

-Napar z liści jest lekkim środkiem przeczyszczającym, który stymuluje prace jelita grubego, nerek i wątroby ze skutkiem moczopędnym.

-Świeże lub gotowane liści dodaje się do sałatek, lub farszy, by wzbogacić je w sole i witaminy.

-Świeże liście zwiększają zasób żelaza w organizmie. Jeśli liście były gotowane, warto wypijać powstały wywar z liści.

-Herbatki z liści cykorii stosujemy przy niedoborze mikroelementów, by poprawić przemianę materii oraz jako lek ogólnie wzmacniający.

-Napar z kwiatów cykorii stosuje się przy schorzeniach skórnych (przemywanie skóry).

cykoria podróżnik

 

Zbiór i suszenie:

Liście zbieramy przed kwitnieniem i na samym początku kwitnienia, kwiaty w okresie pełnego rozkwitu a korzenie wykopujemy wczesną wiosną lub jesienią.

Liście i kwiaty suszymy w temperaturze ok. 40 stopni C.

Korzenie oczyszczamy, odcinamy nadziemne części, myjemy oraz kroimy na mniejsze części. Suszymy w temp. ok. 40 stopni C.

Gotową suszoną cykorię można kupić w aptekach oraz sklepach zielarskich.

 

Przechowywanie: 

Ususzoną roślinę przechowujemy w szczelnym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.

cykoria

Nalewka żółciopędna Ojców Bonifratrów:

4 Łyżki suszonego korzenia cykorii zalewamy szklanką wódki, następnie zakręcamy i odstawiamy. Po tygodniu odcedzamy i przelewamy do buteleczki. Można wypijać maksymalnie 25 kropli rozpuszczonych z wodą 3 razy dziennie.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

MAŚĆ MAJERANKOWA DLA DUŻYCH I MAŁYCH – PRZEPIS.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *