CZOSNEK NIEDŹWIEDZI – ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI. – Przepis na nalewkę na czosnku niedźwiedzim.

nalewka na czosnku niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi jest gatunkiem wykorzystywany od dawna jako roślina jadalna, lecznicza i ozdobna. To krewniak zwykłego czosnku. Podobnie jak czosnek pospolity, czosnek niedźwiedzi ma rozległe właściwości lecznicze:

– Ma działanie naturalnego antybiotyku.
– Działa bakteriobójczo.
– Likwiduje pasożyty w organizmie.
– Wspomaga trawienie.
– Zapobiega nadciśnieniu.
– Rozrzedza krew.
– Łagodzi bóle (np. głowy, reumatyczne).
– Obniża cholesterol.
– Zapobiega nowotworom złośliwym (za sprawą adenozyny).
– Zapobiega miażdżycy.
– Pobudzanie wydzielania soku żołądkowego i żółci.
– Usuwa toksyny i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.
– Wspomaga leczenie przeziębienia i grypy.
– Oczyszcza górne drogi oddechowe.
– Wzmaga wydzielanie śluzu w oskrzelach, co pomaga nam w leczeniu kaszlu.
– Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.
– Wzmacnia pamięć.
– Pomaga na bezsenność.

czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi rosnący w naturalnych warunkach (dziko w lasach) jest pod ochroną, dlatego zachęcam do własnego wysiewu czosnku w ogródkach, jak i zakup gotowych sadzonek na targowiskach.

Jadalne są wszystkie części rośliny 🙂

Czosnek niedźwiedzi najczęściej stosowany jest w formie nalewki (przepis na końcu artykułu), pesto, jako dodatek do masła, sałatek, zup i past.

czosnek niedźwiedzi

Nalewka na czosnku niedźwiedzim:

Składniki:

– rozdrobnione (świeże) liście czosnku niedźwiedziego
– czysta wódka

Przygotowanie:

Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego drobno szatkujemy i upychamy w szklanej butelce (z ciemnego szkła) im więcej liści czosnku tym lepiej. Całość zalewamy wódką (tak by zakryła liście). Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie do jasnego i ciepłego pomieszczenia (maceracja nalewki) pamiętając, by każdego dnia wstrząsać butelką. Po upływie tego czasu nalewkę odcedzamy (najlepiej kilka razy przez gazę) i czystą nalewkę zlewamy do mniejszych butelek i przechowujemy (leżakowanie nalewek) w ciemnym i chłodnym miejscu  (ale nie w lodówce). Im dłużej trwa maceracja tym lepiej dla nalewki. Warto wypijać kieliszek nalewki dziennie (najlepiej rozcieńczony w wodzie).

Poznaj więcej przepisów na nalewki ..klikając w link poniżej.

SKUTECZNY MACERAT ZIOŁOWY DO WALKI Z ŻYLAKAMI.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *