CZOSNEK POSPOLITY- WŁAŚCIWOŚCI I PRZEPISY NA DOMOWE LEKI I KOSMETYKI.

Czosnek pospolity – właściwości i przepisy na domowe leki i kosmetyki.

Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) – jest dobrze znaną i szeroko akceptowaną rośliną leczniczą o skuteczności dowiedzionej badaniami klinicznymi. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, w której znaleźć można m.in.  witaminy A, B1, B2, C, PP, sole mineralne, nikiel, chrom, kobalt, aminokwasy, flawonoidy, związki śluzowe oraz szczególnie cenne olejki eteryczne, bogate w allicynę i siarczki.

Czosnek cieszy się sławą wspaniałego i wszechstronnego leku już od tysięcy lat.
Informacje o leczniczych właściwościach czosnku są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Stosowano go już w starożytności. Egipski manuskrypt z ok. 1600 r. p.n.e. zawiera 800 preparatów leczniczych, z których to 22 tworzone są na bazie czosnku.
Na ziemie polskie czosnek trafił w średniowieczu, przywieziony przez Tatarów.

 

Czosnek pospolity – właściwości i zastosowanie lecznicze i kosmetyczne:

– Obniża poziom prostaglandyny PG2 zmniejszając ból w czasie miesiączki.
– Zmniejsza poziom cholesterolu.
– Zwalcza infekcje dróg moczowych.
– Obniża gorączkę.
– Działa przeciwwirusowo i napotnie.
– Ma silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.
– Działa żółciopędnie i przeciwskurczowo.
– Ma właściwości antygrzybicze i przeciwrobaczne.
– Zmniejsza ciśnienie krwi.
– Działa przeciwzakrzepowo.
– Wspomaga trawienie.
– Oczyszcza organizm z toksyn.
– Wykazuje skuteczność w leczeniu kataru, kaszlu i bólu gardła.
– Opóźnia procesy starzenia się skóry.
– Reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych.
– Łagodzi ból ucha.
– Wzmacnia odporność.
– Łagodzi dolegliwości jelitowe.
– Korzystnie wpływa na prace serca.
– Chroni wątrobę.
– Działa antynowotworowo.
– Łagodzi bóle zębów i dziąseł.
– Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.
– Poprawia gojenie ran.
– Wzmacnia włosy (zwalcza wypadanie włosów i zapobiega siwiźnie).

Kilka przykładów stosowanych domowych leków na bazie czosnku:

1). Mleko z czosnkiem.
Ciepłym mlekiem zalewamy rozgniecione na miazgę 1-2 ząbka czosnku i zostawiamy na 3 minuty. Po upływie tego czasu mieszamy, a następnie odcedzamy mleko. W medycynie ludowej zalecano wypijanie takiej mikstury rano i przed snem.

2). Winko z czosnku.
20-25 ząbków średniej wielkości rozgnieść i wrzucić do słoja, zalać sokiem z 2-3 dużych cytryn oraz litrem przegotowanej letniej wody.
Zakręcić i odstawić (w pokojowej temperaturze). Po upływie doby odcedzić i przechowywać w zakorkowanej butelce. Nasze babcie zalecały picie po kieliszku każdego ranka i wieczora.

3). Nalewka czosnkowa I.
100 g rozgniecionego czosnku wrzucamy do szklanego pojemnika i zalewamy pół litrem wódki (40%). Zakręcamy i odstawiamy na 10 dni (w temperaturze pokojowej). Każdego dnia wstrząsamy pojemnikiem. Następnie przecedzamy i odstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy 15-20 kropli nalewki w przegotowanej wodzie (1/4 szklanki) i wypijamy 2 razy dziennie.

4). Nalewka czosnkowa II.
Kilogram obranego i zmiażdżonego czosnku wrzucamy do słoja i zalewamy litrem spirytusu (96%). Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 2 tygodnie do macerowania (pamiętamy, by wstrząsać słojem minimum raz dziennie). Po 14 dniach dokładnie kilkakrotnie przecedzamy i przelewamy do butelek, które odstawiamy na kilka tygodni w ciemne miejsce. Gotową nalewkę czosnkową przechowujemy w ciemnym miejscu. Dawkowanie: 15-20 kropel połączonych z łyżką mleka lub przegotowanej wody. 
Nalewkę tą można również stosować zewnętrznie do przemywania cery trądzikowej i z łojkotem w rozcieńczeniu w wodzie przegotowanej (w stosunku 1:10).

5). Jako okład w celu usunięcia brodawek i nagniotów.
Kolejnym domowym lekiem znanym w medycynie ludowej jest okład wykonany ze zmiażdżonych ząbków czosnku zmieszanych ze smalcem w stosunku 1:1.

6). Syrop z czosnku, cytryny i miodu.
Zmiażdżone 2-3 główki czosnku zalewamy sokiem z 3 cytryn, 6 łyżkami miodu i 250 ml przegotowanej letniej wody.
Wszystko mieszamy, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. W czasie przeziębienia dorośli kilka razy dziennie po łyżce stołowej a dzieci 2 razy dziennie po łyżece.

7). Czosnek na ból ucha.
Czosnek obrany i lekko rozgnieciony, owijamy w chusteczkę lub ręcznik papierowy i wkładamy do ucha (ale nie za głęboko) na kilka godzin. Często stosowany jest również domowy olejek z czosnku, który zakrapla się do bolącego ucha. W przypadku dzieci nie zaleca się stosowania czosnku zewnętrznie, gdyż mógłby podrażniać ich delikatną skórę.

8). Czosnek na ból zęba lub dziąsła.
Wystarczy przyłożyć lekko rozgnieciony ząbek czosnku do bolącego zęba lub dziąsła.W przypadku dzieci nie zaleca się stosowania czosnku zewnętrznie, gdyż mógłby podrażniać ich delikatną skórę.

9). Czosnek do cery trądzikowej i łojkotowej.
Do przemywań cery trądzikowej i łojkotowej używamy nalewki, na którą przepis jest podany w punkcie 4. Nalewkę tą rozcieńczamy w przegotowanej wodzie w stosunku 1:10.

10). Czosnek dla mocnych włosów.
Wymieszaj wyciśnięty czosnek z olejem kokosowym i wmasuj w skórę głowy. Po upływie 15-20 minut zmyj szamponem z ciepłą wodą.

Przeciwskazania:
Czosnek nie jest polecany przy:

– Gorączce towarzyszącej zapaleniu płuc.
– Zaawansowanym zapaleniu nerek.
– W ostrych zapaleniach żołądka i jelit.
– Przy bardzo niskim ciśnieniu.
– Nie należy spożywać w okresie karmienia piersią.
– Może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi.

Pamiętajmy, że duże ilości czosnku mogą być niebezpieczne dla małych dzieci, a dzieci poniżej roku nie powinny go spożywać.

Sposoby na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu czosnku z ust:

– Żucie zaraz po spożyciu czosnku, liści pietruszki, szczawiu, pokrzywy lub ruty.
– Zjedzenie jabłka, nasion kolendry i kardamonu lub ziaren kawy.
– Wypicie mleka.

Poddanie obróbce cieplnej, zwłaszcza długotrwałej, powoduje utratę wielu właściwości leczniczych czosnku.

 

Czosnek ma również duże znaczenie w ogrodnictwie. Jest naturalnym środkiem ochrony roślin:

– Posadzenie czosnku pod krzewami róż zapobiega pojawianiu się mszyc a posadzony blisko drzew brzoskwini zapobiega kędzierzowatości liści, natomiast truskawki chroni przed szarą pleśnią.

– Odstrasza nornice.

 

Jeśli nie mamy czosnku z własnej uprawy, to dokładnie sprawdzajmy by zakupiony czosnek, był polskim produktem, a nie chińskim.
Liczne badania potwierdziły wyższość zdrowotnych właściwości polskiego czosnku nad czosnkiem sprowadzonym z chin.
Jak je rozróżnić:
– Czosnek polski ma ostry i piekący smak a sprowadzany z chin lekko słodkawy i łagodny.
– Zabarwienie czosnku polskiego ma odcienie różowo- fioletowe natomiast chińskiego czysto białe (ale nie jest to stałą zasadą).
– Czosnek sprowadzany jest dużo większy od polskiego.

Jeśli znasz inne zastosowania czosnku to opisz je w komentarzu pod artykułem 🙂

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI – ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI. – Przepis na nalewkę na czosnku niedźwiedzim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *