KALENDARZ ZBIORU ZIÓŁ – OD MARCA DO PAŹDZIERNIKA.

Kalendarz zbioru ziół:

MARZEC – kłącza perzu właściwego, kłącza i korzenie mydlnicy lekarskiej, korzenie lubczyku, korzenie dwuletniego łopianu większego, korzenie pokrzywy zwyczajnej, korzenie żywokostu lekarskiego, kwiaty podbiału pospolitego, pączki brzozy brodawkowej i omszonej.

 

KWIECIEŃ – kłącza tataraku zwyczajnego, kwiaty jasnoty białej, pączki topoli czarnej i topoli osiki, sok brzozy brodawkowej i omszonej, ziele fiołka trójbarwnego.

 

MAJ – korzeń arcydzięgla, kwiaty bzu czarnego, kwiaty rumianku pospolitego, kwiatostany głogu jedno – i dwuszyjkowego, kwitnące pędy glistnika jaskółczego ziela, liście pokrzywy zwyczajnej, liście borówki czarnej, liście babki zwyczajnej i lancetowatej, liście i pędy szałwii lekarskiej, pędy i ogonki liściowe arcydzięgla, ziele pięciornika gęsiego, ziele pokrzywy żegawki.

 

CZERWIEC – kwiatostany jarzębiny, kwiaty lipy, liście brzozy brodawkowej i omszonej, liście podbiału pospolitego, liście i kwiaty przywrotnika leśnego, liście orzecha włoskiego (z młodych nieowocujących drzew), liście i pędy mięty, pędy tymianku pospolitego, szczyty kwitnących pędów świetlika łąkowego, ziele cząbru ogrodowego, ziele kozieradki, ziele krwawnika pospolitego, ziele kwitnącej szaroty błotnej, ziele rdestu ptasiego, ziele tasznika pospolitego zbierać po przekwitnieniu.

 

LIPIEC – górna część pędów hyzopu, kwiatostany kocanki piaskowej, kwiaty lawendy lekarskiej, kwitnące pędy dziurawca zwyczajnego, liście i szczyty pędów bylicy piołunu, owoce kminku, owoce kopru włoskiego, owoce borówki czarnej, pędy płonne skrzypu polnego, płatki kwiatowe nagietka lekarskiego, szczyty kwitnących pędów bylicy pospolitej, szczyty pędów lebiodki, szczyty kwitnących
pędów macierzanki piaskowej, szczyty pędów ruty, ziele bazylii, ziele estragonu, ziele majeranku, ziele melisy lekarskiej, ziele cykorii podróżnika.

 

SIERPIEŃ – korzenie mniszka lekarskiego, kłącza i korzenie mydlnicy lekarskiej, liście orzecha włoskiego (z owocujących drzew), nasiona kozieradki, owoce anyżu, owoce kolendry, owoce kopru ogrodowego, owoce bzu czarnego, owoce kaliny koralowej, pędy szałwii lekarskiej, szczyty kwitnących pędów bylicy bożego drzewka.

 

WRZESIEŃ – kłącza perzu właściwego, korzenie lubczyku, nasiona czarnuszki, owoce berberysu, owoce głogu jedno- i dwuszyjkowego.

 

PAŹDZIERNIK – kłącza pięciornika kurzego ziela, korzenie cykorii podróżnika, korzenie jednorocznego łopianu większego, korzenie żywokostu lekarskiego, owoce jałowca, owoce jarzębiny.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

2 thoughts on “KALENDARZ ZBIORU ZIÓŁ – OD MARCA DO PAŹDZIERNIKA.

    1. Witam, z owoców głogu można zrobić pyszne przetwory, herbaty i napary, które są korzystne dla zdrowia. Bardzo zdrowa jest również nalewka z głogu. Wspomaga odporność, jak również dobrze działa na serce.
      Przygotowanie nalewki:
      Owoce głogu zebrane po pierwszych przymrozkach.
      Składniki: 1 kg dojrzałych owoców głogu, 4 szklanki spirytusu, 50 dag cukru, 5 goździków, odrobina cynamonu, otarta skórka z 1 cytryny oraz 4 szklanki przegotowanej wody.
      Przygotowanie: Oczyszczone owoce głogu wsypujemy do słoja i dodajemy do niego wskazaną ilość spirytusu zalanego 1 szklanką wody. Dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 tygodni (pamiętając o codziennym wstrząsaniu słoika). Po upływie określonego czasu przez kilka minut gotujemy w garnku pozostałą ilość wody, dodajemy do niej przyprawy i cukier. Zlewamy spirytus z owoców znajdujących się w słoju i mieszając, wlewamy do syropu. Następnie mieszaninę wlewamy do czystego słoja, zamykamy i odstawiamy jeszcze na 2 doby. Następnie odcedzamy i przelewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej przez rok by nabrały smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *