Lipa (Tilia) jest bardzo popularnym drzewem, spotkać ją możemy w lasach liściastych, mieszanych, na obrzeżach łąk oraz w parkach. Lipa należy do rodzaju liczącego ponad 40 gatunków. Surowiec można pozyskiwać z każdego gatunku lipy. W Polsce najczęściej spotykamy Lipę Szerokolistną i Lipę Drobnolistną.
Surowcem zielarskim jest kwiat i owoc lipy. Lipa kwitnie w czerwcu i lipcu, a po przekwitnieniu pojawiają się owoce. Lipa szerokolistna zakwita ok. 2 tygodnie przed drobnolistną.
Lipa-Właściwości i Zastosowanie:
Kwiaty i owoce lipy mają podobne właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Działają przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, moczopędnie, zmiękczające, napotnie, wykrztuśnie, sedatywne, rozkurczowo, rozluźniająco, uspokajająco, przeciwbólowo oraz wspomagają trawienie.
W medycynie ludowej napar, odwar, syrop i nalewka z kwiatów lipy wewnętrznie stosuje się przy bezsenności, nerwicach, stanach lękowych, przeziębieniach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, kaszlu, anginie, migrenie, zwapnieniu tętnic, gorączce i grypie oraz schorzeniach dróg moczowych. Zewnętrznie napar z lipy do przemywania twarzy i całego ciała (zwłaszcza w przypadku cery wrażliwej). Do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych. Kąpiele z dodatkiem naparu doskonale relaksują przed snem.
Napar lipowy na mleku z dodatkiem miodu lipowego ułatwia zasypianie.
Odwarem z kwiatów przemywano powieki w stanach zapalnych. Kompresy nasączone naparem lub wywarem nakładano na powieki przy uczuciu suchości i piasku w oczach.
Miód lipowy ma takie właściwości jak lipa a dodatkowo działa silnie antybiotyczne. Polecany jest przy przeziębieniach i grypie. Wzmacnia odporność.
Owoce lipy mają podobne właściwości co kwiaty. Miazgę z surowych owoców lipy z dodatkiem wody przegotowanej stosuje się w leczeniu stanów zapalnych przełyku, gardła, żołądka i jelit, dodatkowo sprawdza się jako lek przeciwkaszlowy oraz wspiera regenerację nabłonków przewodu pokarmowego.
Roztarcie surowych owoców lipy z dodatkiem mleka jest skutecznym środkiem na zgagę. Zielarze polecają przemywanie naparem z niedojrzałych, jak i dojrzałych owoców lipy przy stanach zapalnych powiek, spojówek oraz w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Przemywanie ran naparem z owoców przyspiesza gojenie i niweluje świąd. Owoce lipy do doskonałe źródło witaminy F. Dawkowanie papki z roztartych orzeszków lipy na wodzie lub mleku to 2 łyżki 2 razy dziennie.
Z drewna lipowego produkuje się węgiel chłonny stosowany w lecznictwie.
Lipa w kosmetyce jest często wykorzystywana do płukanek, kremów, maseczek, kompresów oraz szamponów.
Napar z owoców lipy (surowych, jak i dojrzałych) nawilża, odżywia i rozjaśnia skórę, dodatkowo łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, pomaga leczyć cerę trądzikową.
Świeży macerat z roztartych orzeszków lipy doskonale pielęgnuje i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Okłady z naparu kwiatów lipy niwelują worki pod oczami i cienie, nawilżają i odświeżają skórę. Napar z kwiatów doskonale nawilża skórę, zwiększa jej elastyczność i sprężystość.
Płukanie włosów naparem z lipy wzmacnia je, zwiększa ich odporność na uszkodzenia, łagodzi świąd skóry głowy.
NAPAR Z KWIATOSTANÓW LIPY WG. OŻAROWSKIEGO:
Kwiaty lipy (1 i 1/2 łyżki) zalewamy wrzącą wodą (2 szklanki). Zaparzamy pod przykryciem ok. 15 minut. Po przecedzeniu wypijamy 1/2 szklanki 3 razy dziennie po posiłku.
syrop z kwiatów lipy:
100 g kwiatów lipy z przylistkami (wyczyszczone, ale nie myte) wrzucamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy ok. 15-20 minut. Gotowy wywar odstawiamy na całą dobę. Po upływie 24 godzin przecedzamy i dodajemy 1 i 1/2 kilograma cukru. Gotujemy (od czasu do czasu mieszając) aż powstanie konsystencja syropu. po wyłączeniu palnika dolewamy sok z 3 cytryn, mieszamy i jeszcze Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i obracamy pokrywką ku dołowi. Po ostygnięciu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce. Jeśli nie mamy chłodnego miejsca to dobrze taki syrop zawekować.
Nalewka z kwiatów lipy:
1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy lub 3/4 szklanki suszonych kwiatów wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem (tak by kwiaty były w całości zanurzone. Zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie (pamiętając, by od czasu do czasu potrząsać słoikiem). Po upływie określonego czasu przecedzamy zioła i czystą nalewkĘ przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
Syrop z dodatkiem nalewki z kwiatów lipy:
Szklankę miodu podgrzewamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Jak miód zrobi się płynny, dodajemy do niego 4 łyżki nalewki, mieszamy ok. 10 minut (cały czas garnuszek ma być w kąpieli wodnej na małym ogniu). Po tym czasie miód przelewamy do słoiczka i po ostygnięciu przechowujemy w lodówce (maksymalnie 6-7 miesięcy).
Lipa – Zbiór, Suszenie i Przechowywanie:
Zbieramy kwiaty wraz z podsadkami z miejsc odległych od zanieczyszczeń, w dni pogodne i suche na początku lub w pełni kwitnienia. Owoce również zbieramy w podobnych warunkach.
Suszymy cienką warstwą w zacienionym i przewiewnym miejscu lub w suszarni w temp. do 35 stopni C.
Wysuszone przechowujemy szczelnie zapakowane w suchym miejscu.
Uwaga: Osoby chorujące na serce powinny zasięgnąć opinii lekarza przed stosowaniem środków z lipy. Kobiety w ciąży i karmiące również powinny zasięgnąć opinii lekarza.
Szałwia Lekarska – Herbatka z szałwii na zapalenia gardła i anginę.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej lub pozostaw po sobie komentarz…Będzie mi miło ..:)