MIÓD – RODZAJE MIODÓW I ICH ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI

Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi.
Zebrany przez pszczoły nektar lub spadź są przerabiane w ulu i wzbogacane w substancje wytwarzane przez pszczoły (m.in. enzymy).

Miód najlepiej spożywać rano, na czczo i wieczorem.Dla lepszych efektów leczniczych miód należy przyjmować w roztworze, najlepiej rozpuszczony w przegotowanej i wystudzonej wodzie. Miód przygotowuje się na 12 godzin przed spożyciem, gdyż wtedy działa on najskuteczniej.Dawkowanie dla dzieci do 16 roku życia wynosi 10-40 g, natomiast dla dorosłych 40-100 g (przykładowo 1 łyżka stołowa miodu to ok 25 g miodu).

Historia stosowania miodu dla celów medycznych sięga kilku tysięcy lat.
Informacje na ten temat zawarte są już w kodeksie Eberesa (sprzed 3 500 lat), pracach Hipokratesa i Awicenny.

Do najcenniejszych miodów zaliczamy:

1). MIÓD LIPOWY – Polecany przy bezsenności, grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Działa również uspokajająco, a także obniża ciśnienie krwi. Dla wzmocnienia efektów podawać go można w letniej herbacie lipowej.

 

2). MIÓD RZEPAKOWY – Zalecany jest dla osób cierpiących na choroby sercowe. Doskonale odżywia mięśnie serca oraz dzięki swojemu składowi (składa się głównie cukrów prostych, z przewagą glukozy), jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.

 

3). MIÓD GRYCZANY – Polecany przy niedoborze żelaza oraz dla rekonwalescentów. Przyspiesza procesy zrastania się kości oraz działa wspomagająco przy schorzeniach układu krążenia, działa antymiażdżycowo. Doskonały przy leczeniu nerwic i w stanach wyczerpania.

 

4). MIÓD WRZOSOWY – Zalecany w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit i biegunce.

 

5). MIÓD AKACJOWY – Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka, oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.

 

6). MIÓD WIELOKWIATOWY – Stosowany w zapobieganiu i leczeniu grypy i przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci.

 

7). MIÓD SPADZIOWY –  To doskonały „antybiotyk”, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zawiera duże ilości aktywnego biologicznego żelaza, zwiększa odporność organizmu. Polecany przy infekcjach górnych dróg oddechowych i przeziębianiach.

Lecznicza płukanka na bolące gardło:       

  • 2 łyżki kwiatu lipy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koszyczków rumianku
  • 1/2 litra wrzątku 

Zioła zaparzamy, następnie przecedzamy i dodajemy miód. Opłukiwać jamę ustną i gardło.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *