Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo dorastające do 30 metrów wysokości. Surowcem zielarskim są dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce, mięsistą naowocnie, liście oraz kora.
Orzech włoski – właściwości i zastosowanie:
Orzech ma właściwości ściągające, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne oraz przeciwpasożytnicze. Wzmacnia i odtruwa organizm, poprawia trawienie, oczyszcza oraz obniża poziom cukru we krwi.
W medycynie ludowej syrop i nalewkę z zielonych owoców orzecha stosuje się przy kłopotach żołądkowych i biegunkach.
Wewnętrznie napary i wywary z liści orzecha przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, w przypadku cukrzycy, robaczycy, kamieni nerkowych i astmy, chorobach skórnych, drobnych krwawieniach. Zewnętrznie do przemywania cery trądzikowej, przy egzemie i stanach zapalnych. Przemywamy nimi drobne zranienia, żylaki, do płukania w stanach zapalnych gardła. Przy potliwości stóp i dłoni zielarze zalecają kąpiele w naparze z liści orzecha. Płukanka z liści barwi włosy na kolor brązowy oraz je wzmacnia.
Świeże liście odstraszają muchy i komary.
SYROP Z ZIELONYCH OWOCÓW ORZECHA WŁOSKIEGO:
Umyć i pokroić w plastry 1 kg zielonych orzechów. W słoiku plastry orzecha układamy warstwami, na każdą warstwę sypiemy obficie cukrem (na 1 kg orzechów przypada 1 kg cukru). Ostatnia warstwa to warstwa cukru. Zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po upływie określonego czasu przecedzamy przez gęste sito lub gazę i przelewamy do buteleczek. Przechowywać w lodówce lub piwnicy. Dzienna dawka dla dorosłego to 25-30 kropel, dla dziecka do 15 kropel.
Zielone orzechy z miodem:
6 umytych zielonych orzechów kroimy na małe kawałki, wrzucamy do słoika i zalewamy 1/2 litra alkoholu 60-70%. Zakręcony słój odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie dodajemy 300 g miodu, dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy. Po upływie 2 tygodni odcedzamy. Przechowujemy w lodówce. Dawka dla dorosłej osoby to 1/2 łyżki do 3 razy dziennie.
Napar przy zapaleniu żył i żylakach:
Stołową łyżkę zmielonych liści orzecha zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Zielarze zalecają wypijanie 1/3 szklanki 3 razy dziennie. Można również stosować do obywania skóry oraz do kąpieli stóp.
Nalewka orzechowa – orzechówka:
Umyte orzechy (8 szt.) kroimy na 8 części każdy i wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 4-6 tygodni. Pamiętajmy, by od czasu do czasu wstrząsać słoikiem. Następnie odcedzamy i zlewamy nalewkę do szklanych butelek. Dawkowanie: 30 kropel rozcieńczonych z wodą.
Orzech włoski – Zbiór, suszenie, przechowywanie:
Liście zbieramy w maju i czerwcu (liście powinny być zdrowe, bez plamek), zielone owoce w czerwcu i lipcu . Zielone łupiny z owoców zbieramy na przełomie lipca i sierpnia, dojrzałe owoce we wrześniu natomiast korę na wiosnę lub jesień.
Suszymy cienką warstwą w cienistym i przewiewnym miejscu lub w suszarni w temperaturze do 40 stopni C.
Przechowujemy zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Uwaga: do zbioru i przerabiania zielonych owoców używajmy rękawiczek, gdyż zielony orzech mocno barwi skórę.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)
Wiedza i kompetncja płynie z twoich postów inspirują i zmuszają do refleksji. Dzięki Ci za tak bogaty wkład w społeczność blogową. Trzymaj tak dalej Cześć!