Pokrzywa Zwyczajna – królowa ziół.

pokrzywa

Pokrzywa Zwyczajna (Urtica dioica) zwana również jako pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, koprywa, pekrywa, żegawka to jedna z najzdrowszych roślin zielnych. Łatwo znajdziemy ją na pastwiskach, łąkach i nieużytkach rolnych.

Surowcem zielarskim jest cała roślina. Korzenie i kłącze zawierają kwasy organiczne, sole mineralne (potasu, krzemu, magnezu, manganu, fosforu i żelaza), lecytynę i fitosterol. W liściach znajdują się kwasy organiczne, witaminy A, E, C, B, K, flawonoidy, garbniki, chlorofil, związki aminowe oraz sole mineralne.

pokrzywa

Zbiór, suszenie i przechowywanie:

Pokrzywę można stosować świeżą, jak i suszoną.

Wczesną wiosną i jesienią wykopuje się korzenie i ścina kłącze. Po wyczyszczeniu i umyciu suszymy je w miejscu zacienionym i przewiewnym lub w suszarni (maksymalnie do 40 stopni C.).

Liście zbieramy przed kwitnieniem pokrzywy, gdy są jeszcze młode (kwiecień-maj). Dobrym sposobem odmładzania pokrzywy jest jej przycinanie na wysokości podłoża. Oberwane liście, układamy cienką warstwą w przewiewnym i zacienionym miejscu lub suszymy je w suszarniach (maksymalnie do 40 stopni C.).

Ususzone ziele pokrzywy przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Gotową suszoną pokrzywę można kupić w aptekach oraz sklepach zielarskich.

pokrzywa

 

Pokrzywa – Właściwości:

– ściągające,

– odkażające,

– moczopędne,

– oczyszczające krew,

– hemostatyczne,

– wzmacniające,

– odżywcze,

– krwiotwórcze,

– poprawiające trawienie i przemianę materii,

– odtruwające,

– obniżające poziom cukru we krwi,

– pobudzające laktację,

– regulujące miesiączkowanie,

– antydepresyjne,

– pielęgnacyjne (skóra, włosy i paznokcie)

– antybakteryjne

– mineralizujące i witaminizujące.

 

Pokrzywa wspomaga leczenie różnych dolegliwości i chorób, dlatego stosowana jest m.in. przy:

– chorobach wątroby i przewodu pokarmowego (m.in. herbatki, napary),

– schorzeniach dróg moczowych (m.in. herbatki, napary),

– chorobach reumatycznych (m.in. herbatki, napary),

– anemii (m.in. sok, herbatki),

– dny moczanowej (m.in. herbatki, napary),

– zapaleniu stawów (m.in. herbatki, napary),

– depresji, przemęczeniu fizycznym i psychicznym (m.in. sok, herbatki),

– hemoroidach (m.in. przemywanie odwarem lub w formie maści),

– ukoszeniach owadów (m.in. przemywanie odwarem lub w formie maści),

– łupieżu i przetłuszczających się włosów (m.in. płukanki z naparu),

– wypadających włosach (m.in. płukanki z naparu),

– wypryskach skórnych (m.in. przemywanie naparem, wywarem),

– zaburzeniach miesiączkowania (m.in. herbatki, napary),

– biegunkach (m.in. herbatki, napary),

– zaburzeniach metabolicznych (m.in. herbatki, sok),

– niedokrwistości (m.in. herbatki, sok),

– upławach (irygacja naparem),

Pokrzywę można dodawać do sałatek, jajecznic, farszy, zup oraz kąpieli. Wykonywać z niej syropy, nalewki, herbatki, kiszonki. Używa się jej do produkcji kremów, maści, szamponów oraz mydeł.

Aby pokrzywa nie parzyła, przelewamy ją przez sito gorącą wodą, a następnie zimną.

Płukanka na wzmocnienie włosów wg ks. Sebastiana Kneippa:
Świeże liście pokrzywy (200 g) siekamy i gotujemy przez 30 minut w wodzie z dodatkiem octu winnego (500 ml). Chłodnym wywarem dokładnie myjemy skórę głowy i włosy przed spaniem.

 

Nalewka na liściach pokrzywy:
250 ml zmielonych młodych liści i pędów pokrzywy wrzucamy do słoja i zalewamy 500 ml wódki. Zakręcony słój odstawiamy na 2 tygodnie, od czasu do czasu nim wstrząsając. Następnie dokładnie przecedzamy nalewkę (kilkakrotnie przez drobne sito lub gęstą gazĘ) i przelewamy do butelek. Zielarze zalecają wypijanie nalewki na pokrzywie raz dziennie po kieliszku. Po 6 tygodniach kuracji należy zrobić 14-Dniową przerwę.

 

Uwaga: Zwiększone dawki pokrzywy mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych.

POKRZYWOWY KOKTAJL WZMACNIAJĄCY WŁOSY.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *