Pokrzywa Zwyczajna (Urtica dioica) zwana również jako pokrzywa parząca, pokrzywa wielka, koprywa, pekrywa, żegawka to jedna z najzdrowszych roślin zielnych. Łatwo znajdziemy ją na pastwiskach, łąkach i nieużytkach rolnych.
Surowcem zielarskim jest cała roślina. Korzenie i kłącze zawierają kwasy organiczne, sole mineralne (potasu, krzemu, magnezu, manganu, fosforu i żelaza), lecytynę i fitosterol. W liściach znajdują się kwasy organiczne, witaminy A, E, C, B, K, flawonoidy, garbniki, chlorofil, związki aminowe oraz sole mineralne.
Zbiór, suszenie i przechowywanie:
Pokrzywę można stosować świeżą, jak i suszoną.
Wczesną wiosną i jesienią wykopuje się korzenie i ścina kłącze. Po wyczyszczeniu i umyciu suszymy je w miejscu zacienionym i przewiewnym lub w suszarni (maksymalnie do 40 stopni C.).
Liście zbieramy przed kwitnieniem pokrzywy, gdy są jeszcze młode (kwiecień-maj). Dobrym sposobem odmładzania pokrzywy jest jej przycinanie na wysokości podłoża. Oberwane liście, układamy cienką warstwą w przewiewnym i zacienionym miejscu lub suszymy je w suszarniach (maksymalnie do 40 stopni C.).
Ususzone ziele pokrzywy przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Gotową suszoną pokrzywę można kupić w aptekach oraz sklepach zielarskich.
Pokrzywa – Właściwości:
– ściągające,
– odkażające,
– moczopędne,
– oczyszczające krew,
– hemostatyczne,
– wzmacniające,
– odżywcze,
– krwiotwórcze,
– poprawiające trawienie i przemianę materii,
– odtruwające,
– obniżające poziom cukru we krwi,
– pobudzające laktację,
– regulujące miesiączkowanie,
– antydepresyjne,
– pielęgnacyjne (skóra, włosy i paznokcie)
– antybakteryjne
– mineralizujące i witaminizujące.
Pokrzywa wspomaga leczenie różnych dolegliwości i chorób, dlatego stosowana jest m.in. przy:
– chorobach wątroby i przewodu pokarmowego (m.in. herbatki, napary),
– schorzeniach dróg moczowych (m.in. herbatki, napary),
– chorobach reumatycznych (m.in. herbatki, napary),
– anemii (m.in. sok, herbatki),
– dny moczanowej (m.in. herbatki, napary),
– zapaleniu stawów (m.in. herbatki, napary),
– depresji, przemęczeniu fizycznym i psychicznym (m.in. sok, herbatki),
– hemoroidach (m.in. przemywanie odwarem lub w formie maści),
– ukoszeniach owadów (m.in. przemywanie odwarem lub w formie maści),
– łupieżu i przetłuszczających się włosów (m.in. płukanki z naparu),
– wypadających włosach (m.in. płukanki z naparu),
– wypryskach skórnych (m.in. przemywanie naparem, wywarem),
– zaburzeniach miesiączkowania (m.in. herbatki, napary),
– biegunkach (m.in. herbatki, napary),
– zaburzeniach metabolicznych (m.in. herbatki, sok),
– niedokrwistości (m.in. herbatki, sok),
– upławach (irygacja naparem),
Pokrzywę można dodawać do sałatek, jajecznic, farszy, zup oraz kąpieli. Wykonywać z niej syropy, nalewki, herbatki, kiszonki. Używa się jej do produkcji kremów, maści, szamponów oraz mydeł.
Aby pokrzywa nie parzyła, przelewamy ją przez sito gorącą wodą, a następnie zimną.
Płukanka na wzmocnienie włosów wg ks. Sebastiana Kneippa:
Świeże liście pokrzywy (200 g) siekamy i gotujemy przez 30 minut w wodzie z dodatkiem octu winnego (500 ml). Chłodnym wywarem dokładnie myjemy skórę głowy i włosy przed spaniem.
Nalewka na liściach pokrzywy:
250 ml zmielonych młodych liści i pędów pokrzywy wrzucamy do słoja i zalewamy 500 ml wódki. Zakręcony słój odstawiamy na 2 tygodnie, od czasu do czasu nim wstrząsając. Następnie dokładnie przecedzamy nalewkę (kilkakrotnie przez drobne sito lub gęstą gazĘ) i przelewamy do butelek. Zielarze zalecają wypijanie nalewki na pokrzywie raz dziennie po kieliszku. Po 6 tygodniach kuracji należy zrobić 14-Dniową przerwę.
Uwaga: Zwiększone dawki pokrzywy mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)