Panuje błędne przekonanie, że wszystkie owoce i warzywa powinno się przechowywać w lodówce. Robimy tak zwłaszcza w upalne dni. Otóż okazuje się, że tylko niektórym owocom i warzywom sprzyja niska temperatura, a innym wręcz odwrotnie, tracą wtedy cenne witaminy i właściwości oraz smak.
Jakie warzywa i owoce nie powinny być przechowywane w chłodziarce, a jakim sprzyja chłód.?
1). Arbuz-Przechowywany w lodówce traci cenne antyoksydanty.
2). Czosnek-W chłodziarce traci jędrność i zaczyna pleśnieć.
3). Pomidory-Trzymane w lodówce tracą smak, zmienia się ich skład chemiczny. Stają się mączyste, mało soczyste. Przechowujmy je w temperaturze pokojowej.
4). Cebula-W chłodziarce szybką mięknie i gnije. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
5). Ziemniaki-Tak samo, jak cebule w lodówce zaczynają szybko gnić, również należy je przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
6). Owoce tropikalne m.in. cytrusy, banany, mango-Nie sprzyja im schładzanie. Tracą wtedy cenne witaminy, ponieważ w ich naturalnym środowisku panują wysokie temperatury.
7). Ogórki, dynie, cukinie, jabłka i gruszki również tracą swoją jędrność i witaminy, gdy są przechowywane w chłodziarce.
Natomiast w lodówce możemy przechowywać: wiśnie, czereśnie, jeżyny, jagody, truskawki, poziomki, maliny, śliwki, winogrona, brokuły, kalafiory, kapustę, brukselkę, marchewkę, pietruszkę, sałatę, rzodkiewki, seler, kiełki, botwinkę, bakłażany, szpinak, pory, jarmuż, kukurydze w kolbach, roszpunkę, rukole, szparagi, winogrona, zielony groszek.
Ważne jest również umieszczenie warzyw i owoców na odpowiedniej półce w chłodziarce i regulacja temperatury.
Na górnej półce układamy m.in. produkty mleczne, powidła, dżemy i ciasta. A na środkowych: sery, ryby, mięso, wędliny i domowe potrawy. Dolny schowek jest przeznaczony na warzywa i owoce, natomiast półki na drzwiach nadają się na oleje, napoje, jajka, masło, przetwory.
PAMIĘTAJMY, BY NIGDY NIE PRZECHOWYWAĆ ANI WARZYW, ANI OWOCÓW W FOLI !!!
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)
Poznaj właściwości naturalnych soków:
https://www.majowykrzak.pl/swiezo-wyciskany-sok-to-samo-zdrowie-poznaj-wlasciwosci-sokow/