RODZINNE RECEPTURY NA NATURALNE DOMOWE MASECZKI
Domowe maseczki nie dość że są tanie i łatwe w przygotowaniu to jeszcze sami decydujemy co się w nich znajdzie. Wybieramy najlepsze i sprawdzone produkty, ale co najlepsze to nie musimy się bać chemicznych konserwantów, ponieważ ich nie dodajemy 😀
Poniżej przedstawiam kilka moich rodzinnych receptur na upiększające maseczki.
1) MIODOWA MASECZKA
Właściwości:
– oczyszcza skórę (dobry kosmetyk do demakijażu)
– nawilża
– lekko rozjaśnia skórę
– dostarcza składników odżywczych
– działa antybakteryjnie
Składniki:
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki białego sera
– 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nakładamy na skórę twarzy (rozmasowujemy maseczkę na twarzy) po 5 minutach zmywamy letnią wodą. Nadmiar maseczki przechowujemy w szklanym słoiczku do 5 dni.
2) OGÓRKOWA MASECZKA
Właściwości:
– oczyszcza
– nawilża
– wygładza
– ujędrnia
– lekko rozjaśnia skórę
– dostarcza składników odżywczych
– działa antybakteryjnie
Skład:
– 2 ogórki
– 1/2 łyżki miodu
– 2 łyżki białego sera
– 1/2 łyżeczki drożdży
Przygotowanie:
Obranego ogórka wrzucamy do sokowirówki lub trzemy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy sok od miąższu. Sok z ogórka mieszamy z serem, drożdżami i miodem.
Nakładamy na skórę twarzy (wmasowujemy) i trzymamy 5 minut. Zmywamy letnią wodą. Nadmiar kosmetyku przechowujemy w szklanym słoiczku w lodówce 1 dobę.
3). SŁONECZNIKOWA MASECZKA
Właściwości:
– nawilża
– odmładza
– wyrównuje zmarszczki (przy częstym stosowaniu)
– koi podrażnienia
Składniki:
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
– 1/2 szklanki wody
– łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Siemień lniany i łuskane pestki słonecznika mielimy w młynku. Uzyskany proszek wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy papka nam się podgrzeje, dodajemy soku z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Naszą papkę (jeśli jest zbyt gęsta, to dolewamy przegotowaną wodę, a jeśli wyszła nam zbyt rzadka, dorzucamy troszkę mąki ziemniaczanej) nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i trzymamy 10-15 min następnie zmywamy letnią wodą. Maseczkę można stosować 1-2 razy dziennie. Nadmiar maseczki przekładamy do szklanego słoiczka i możemy przechowywać 2-3 dni w lodówce.
4) OWSIANA MASECZKA
Właściwości:
– odżywia
– koi podrażnienia
– nawilża
– wygładza
– przywraca elastyczność
Składniki:
– 2 łyżki płatków owsianych
– 1/4 awokado
– 1/2 łyżka oleju słonecznikowego
– 1 łyżka miodu
– 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Pokrojone awokado wrzucamy do blendera wraz z płatkami owsianymi, olejem, miodem i mlekiem. Miksujemy. Nakładamy na skórę twarzy i zostawiamy na 5-7 minut. Zmywamy powoli letnią wodą.
Nadmiar maseczki przechowujemy w szklanym słoiczku tylko 1 dobę w lodówce.
5) BANANOWA MASECZKA
Właściwości:
– oczyszczający
– nawilżający
– wygładzający
– odżywiający
– koi podrażnienia
Składniki:
– 1/3 dojrzałego banana
– łyżka śmietany
– łyżka przegotowanej wody
– łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Gotową maseczkę nakładamy na skórę twarzy (wmasujemy). Po 5 minutach zmywamy letnią wodą. Nadmiar przechowujemy w szklanym słoiczku do 3 dni w lodówce.