PRZEPISY NA NALEWKI KTÓRE LECZĄ – 7 PRZEPISÓW

Nalewki mogą być nie tylko smaczne i rozgrzewające,  ale co najważniejsze mogą być lekarstwem na wiele schorzeń.
Alkohol wydobywa z roślin wszystkie zdrowotne właściwości które, nie są rozpuszczalne w wodzie, dodatkowo alkohol dobrze konserwuje (nawet po długim czasie nasze nalewki będą zawierały właściwości zdrowotne).

1) NALEWKA Z JEMIOŁY NA NADCIŚNIENIE

Wyciąg z jej pędów i liści stosuje się pomocniczo w leczeniu choroby nadciśnieniowej.
Najcenniejsze właściwości mają liście zbierane wczesną wiosną (III-IV) i późną jesienią (X-XII).

Właściwości jemioły:

obniża ciśnienie tętnicze krwi
– wzmacnia działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego
– poprawia obieg krwi

Składniki:

– 200 g świeżych liści jemioły
– 1 litr czystej wódki

Przygotowanie:

Rozkruszone listki jemioły wrzucamy do słoika o ciemnym szkle, zalewamy alkoholem i zakręcamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 7-10 dni (każdego dnia wstrząsamy słoikiem). Odcedzoną nalewkę przelewamy do butelek.

Dawkowanie:

Rozpuszczamy w wodzie 20-30 kropel (2 razy dziennie).

2) NALEWKA Z KOPRU WŁOSKIEGO NA NIESTRAWNOŚĆ

Właściwości nasion kopru włoskiego:

– mlekopędne
– przeciwzapalne
– wiatropędne
– przeciwkaszlowe
– przeciwskurczowe
– pobudzające wydzielanie żółci i soku żołądkowego

Składniki:

– 2 i 1/2 łyżki stołowe ziaren kminku (zgniecionych ziaren)
– 1 butelka białego wytrawnego wina
– 150 ml wody

Przygotowanie:

Rozgniecione ziarna kminku zalewamy woda (150 ml) i gotujemy ok. 4-5 minut. Przecedzony i ostudzony wywar mieszamy z białym winem i wlewamy do dużego słoika. Po tygodniu możemy stosować.

Dawkowanie:

Pół kieliszka w trakcie posiłków.

3) NALEWKA Z PYŁKU PSZCZELEGO DLA WZMOCNIENIA ODPORNOŚCI (PRZY CZĘSTYCH PRZEZIĘBIENIACH)

Poniżej podaję link do artykułu o pyłku pszczelim (jego właściwościach i przepisach).

SUPER ŻYWNOŚĆ – PYŁEK KWIATOWY

Składniki:

– 100 g pyłku pszczelego
– 1 litr czystej wódki

Przygotowanie:

Pyłek pszczeli wsypujemy do słoika i zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę odcedzamy.

Dawkowanie:

Stosować każdego dnia po 1/2 kieliszka dziennie.

Przepis na nalewkę ziołową na przeziębienie w artykule, do którego poniżej podaję link.

14 Sposobów Stosowania Ziół – plus przepisy

4) NALEWKA Z JARZĘBINY NA NIESTRAWNOŚĆ I PROBLEMY ŻOŁĄDKOWE

Surowcem zielarskim są owoce bogate w dużą zawartość witaminy C oraz E, P, K, B3.

Właściwości owoców jarzębiny:

– lekko moczopędne
– korzystnie wpływające na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego
– wspomaga leczenie przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego

Składniki:

– 1 i 1/3 szklanki owoców jarzębiny
– 1 litr czystej wódki
– 5 łyżek miodu (wielokwiatowego)
– wrząca woda

Przygotowanie:

Owoce jarzębiny należy przemrozić w zamrażalce, następnie sparzyć wrzątkiem. Osuszone owoce wsypać do butelki i zalać wódką, zakręcić.
Odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2 tygodnie (każdego dnia wstrząsając butelką). Po upływie odcedzoną nalewkę przelewamy do butelek o ciemnym szkle, a owoce wyciskamy przez gazę. Uzyskany płyn dolewamy do nalewki, tak samo dolewamy miód rozpuszczony w letniej przegotowanej wodzie.

Dawkowanie:

1/4 kieliszka po każdym posiłku.

5) NALEWKA Z ORZECHA WŁOSKIEGO Przy BIEGUNCE

Właściwości orzecha włoskiego:

– przeciwbakteryjne
– przeciwzapalne
– przeciwbiegunkowe
– przeciwkrwotoczne

Składniki :

– 500 g obranych świeżych orzechów włoskich (zbieranych zaraz po pękaniu zielonych skorupek)
– 500 ml czystej wódki

Przygotowanie:

Orzechy rozgniatamy, wrzucamy do słoika i zalewamy wódką. Zakręcony słoik odstawiamy do ciemnego miejsca.
Po upływie tygodnia odcedzamy nalewkę.

Dawkowanie:

Rozpuszczamy 8 kropli nalewki w wodzie i pijemy 4 razy dziennie.

6) NALEWKA Z CZARNEJ RZODKWI NA REUMATYZM

Właściwości czarnej rzodkwi:

– przeciwzapalne
– bakteriobójcze
– odkażające drogi oddechowe i moczowe
– żółciotwórcze
– żółciopędne

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki soku z czarnej
– 1/2 szklanki czystej wódki
– 1/4 szklanki miodu wielokwiatowego
– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do słoika o ciemnym zabarwieniu szkła. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do ciepłego, ale ciemnego miejsca.

Dawkowanie:

Niewielką ilością nacieramy miejsca bolące tak często, jak to konieczne.

7) NALEWKA NA ŁOPIANIE NA TRĄDZIK

Właściwości łopianu:

– antybakteryjne
– grzybobójcze
– przeciwzapalne

Składniki:

– 1 szklanka czystej wódki
– 5 łyżek startego korzenia łopianu

Przygotowanie:

Starannie mieszamy starty korzeń z alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy (każdego dnia wstrząsając słoikiem).
Po upływie tygodnia odcedzamy.

Dawkowanie:

Wacikiem zwilżonym nalewką  przemywamy miejsca objęte trądzikiem (każdego dnia).

Kliknij poniższy link, by znaleźć przepisy na toniki, okłady leczące cerę trądzikową.

SKUTECZNY MACERAT ZIOŁOWY DO WALKI Z ŻYLAKAMI.

14 Sposobów Stosowania Ziół – plus przepisy

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *