Nalewki mogą być nie tylko smaczne i rozgrzewające, ale co najważniejsze mogą być lekarstwem na wiele schorzeń.
Alkohol wydobywa z roślin wszystkie zdrowotne właściwości które, nie są rozpuszczalne w wodzie, dodatkowo alkohol dobrze konserwuje (nawet po długim czasie nasze nalewki będą zawierały właściwości zdrowotne).
1) NALEWKA Z JEMIOŁY NA NADCIŚNIENIE
Wyciąg z jej pędów i liści stosuje się pomocniczo w leczeniu choroby nadciśnieniowej.
Najcenniejsze właściwości mają liście zbierane wczesną wiosną (III-IV) i późną jesienią (X-XII).
Właściwości jemioły:
– obniża ciśnienie tętnicze krwi
– wzmacnia działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego
– poprawia obieg krwi
Składniki:
– 200 g świeżych liści jemioły
– 1 litr czystej wódki
Przygotowanie:
Rozkruszone listki jemioły wrzucamy do słoika o ciemnym szkle, zalewamy alkoholem i zakręcamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 7-10 dni (każdego dnia wstrząsamy słoikiem). Odcedzoną nalewkę przelewamy do butelek.
Dawkowanie:
Rozpuszczamy w wodzie 20-30 kropel (2 razy dziennie).
2) NALEWKA Z KOPRU WŁOSKIEGO NA NIESTRAWNOŚĆ
Właściwości nasion kopru włoskiego:
– mlekopędne
– przeciwzapalne
– wiatropędne
– przeciwkaszlowe
– przeciwskurczowe
– pobudzające wydzielanie żółci i soku żołądkowego
Składniki:
– 2 i 1/2 łyżki stołowe ziaren kminku (zgniecionych ziaren)
– 1 butelka białego wytrawnego wina
– 150 ml wody
Przygotowanie:
Rozgniecione ziarna kminku zalewamy woda (150 ml) i gotujemy ok. 4-5 minut. Przecedzony i ostudzony wywar mieszamy z białym winem i wlewamy do dużego słoika. Po tygodniu możemy stosować.
Dawkowanie:
Pół kieliszka w trakcie posiłków.
3) NALEWKA Z PYŁKU PSZCZELEGO DLA WZMOCNIENIA ODPORNOŚCI (PRZY CZĘSTYCH PRZEZIĘBIENIACH)
Poniżej podaję link do artykułu o pyłku pszczelim (jego właściwościach i przepisach).
Składniki:
– 100 g pyłku pszczelego
– 1 litr czystej wódki
Przygotowanie:
Pyłek pszczeli wsypujemy do słoika i zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie.
Po tym czasie nalewkę odcedzamy.
Dawkowanie:
Stosować każdego dnia po 1/2 kieliszka dziennie.
Przepis na nalewkę ziołową na przeziębienie w artykule, do którego poniżej podaję link.
4) NALEWKA Z JARZĘBINY NA NIESTRAWNOŚĆ I PROBLEMY ŻOŁĄDKOWE
Surowcem zielarskim są owoce bogate w dużą zawartość witaminy C oraz E, P, K, B3.
Właściwości owoców jarzębiny:
– lekko moczopędne
– korzystnie wpływające na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego
– wspomaga leczenie przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego
Składniki:
– 1 i 1/3 szklanki owoców jarzębiny
– 1 litr czystej wódki
– 5 łyżek miodu (wielokwiatowego)
– wrząca woda
Przygotowanie:
Owoce jarzębiny należy przemrozić w zamrażalce, następnie sparzyć wrzątkiem. Osuszone owoce wsypać do butelki i zalać wódką, zakręcić.
Odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2 tygodnie (każdego dnia wstrząsając butelką). Po upływie odcedzoną nalewkę przelewamy do butelek o ciemnym szkle, a owoce wyciskamy przez gazę. Uzyskany płyn dolewamy do nalewki, tak samo dolewamy miód rozpuszczony w letniej przegotowanej wodzie.
Dawkowanie:
1/4 kieliszka po każdym posiłku.
5) NALEWKA Z ORZECHA WŁOSKIEGO Przy BIEGUNCE
Właściwości orzecha włoskiego:
– przeciwbakteryjne
– przeciwzapalne
– przeciwbiegunkowe
– przeciwkrwotoczne
Składniki :
– 500 g obranych świeżych orzechów włoskich (zbieranych zaraz po pękaniu zielonych skorupek)
– 500 ml czystej wódki
Przygotowanie:
Orzechy rozgniatamy, wrzucamy do słoika i zalewamy wódką. Zakręcony słoik odstawiamy do ciemnego miejsca.
Po upływie tygodnia odcedzamy nalewkę.
Dawkowanie:
Rozpuszczamy 8 kropli nalewki w wodzie i pijemy 4 razy dziennie.
6) NALEWKA Z CZARNEJ RZODKWI NA REUMATYZM
Właściwości czarnej rzodkwi:
– przeciwzapalne
– bakteriobójcze
– odkażające drogi oddechowe i moczowe
– żółciotwórcze
– żółciopędne
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki soku z czarnej
– 1/2 szklanki czystej wódki
– 1/4 szklanki miodu wielokwiatowego
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do słoika o ciemnym zabarwieniu szkła. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do ciepłego, ale ciemnego miejsca.
Dawkowanie:
Niewielką ilością nacieramy miejsca bolące tak często, jak to konieczne.
7) NALEWKA NA ŁOPIANIE NA TRĄDZIK
Właściwości łopianu:
– antybakteryjne
– grzybobójcze
– przeciwzapalne
Składniki:
– 1 szklanka czystej wódki
– 5 łyżek startego korzenia łopianu
Przygotowanie:
Starannie mieszamy starty korzeń z alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy (każdego dnia wstrząsając słoikiem).
Po upływie tygodnia odcedzamy.
Dawkowanie:
Wacikiem zwilżonym nalewką przemywamy miejsca objęte trądzikiem (każdego dnia).
Kliknij poniższy link, by znaleźć przepisy na toniki, okłady leczące cerę trądzikową.