Rokitnik-bogate źródło witaminy C, zawiera ją ok. 2 i pół raza więcej niż czarna porzeczka.
Rokitnik to szeroko rosnący asymetryczny krzew, niekiedy w formie małego drzewka o srebrzystym zabarwieniu. Dorasta do 3-6 m wysokości.
Posiada cierniste pędy. Liście są wąskie, srebrzystoszare. Kwiaty niepozorne natomiast owoce w pięknej i intensywnej barwie, są jadalne i soczyste a co najważniejsze pełne witamin. Roślina ta potrzebuje stanowiska słonecznego (nawet w delikatnym zacienieniu nie rozwija się prawidłowo). Dobrze rośnie nawet na ubogich glebach, praktycznie nie wymaga zabiegów pielęgnacyjnych.
Aby uzyskać owoce, należy posadzić przynajmniej dwie rośliny- męską i żeńską (egzemplarz męski wystarcza na ok. 6-7 żeńskich). Można uzyskiwać sadzonki z odrostów korzeniowych odciętych od roślin matecznych. Rokitnik jest rośliną ekspansywną dzięki licznym odrostom korzeniowym.
Rokitnik można nasadzać nie tylko dla samych owoców, roślina ta jest również polecana na skarby (w celu umocnienia terenu) i żywopłoty. Jest rośliną dekoracyjną.
Rokitnik-zbiór owoców (od IX- początku XI):
Owoce należy zbierać w rękawicach, by nie skaleczyć się cierniami, ok. 2-3 tygodnie po dojrzeniu, najlepiej w stanie zmrożonym (przy minusowych temperaturach). Z jednego krzewu można uzyskać od kilku do kilkunastu kilogramów owoców.
Owoce, jak i różne przetwory z owoców można z łatwością zakupić na targowiskach, sklepach czy aptekach.
Wartość owoców rokitnika:
Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, garbników, pektyn i związków tłuszczowych, mają małą zawartość cukrów.
Rokitnik jest bogaty w witaminy: C (500 mg%),P, B, E, K oraz prowitaminę A.
Owoce zawierają rzadko spotykane w przyrodzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega-6, omega-7, omega-9.
Obfituje w składniki mineralne, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz sód.
Jak wykazują badania owoce rokitnika nie zawierają askorbinooksydazy co oznacza, że nawet po obróbce termicznej nie tracą dużej zawartości witaminy C.
Nasiona, liście i kora rokitnika mają również właściwości lecznicze.
Działanie i właściwości rokitnika:
– antyseptyczne,
– przeciwszkorbutowe,
– ściągające,
– ogólnie wzmacniające,
– robakobójcze,
– przeciwmiażdżycowe,
– przeciwzapalne,
– przeciwbakteryjne,
– przeciwwirusowe,
– przeciwnowotworowe,
– przeciwobrzękowe,
– obniża poziom cholesterolu we krwi,
– odtruwające,
– obniżające ciśnienie krwi,
– poprawiające krążenie,
– wzmacnia wzrok,
– opóźnia proces starzenia,
– zwiększa odporność,
– dostarcza witamin i soli mineralnych.
Zastosowanie:
Herbatki z liści wykorzystuje się m.in. do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz problemach skórnych.
Herbatki z owoców rokitnika stosuje się m.in. przy chorobach dróg oddechowych.
Wyciągi olejowe z owoców rokitnika (wewnętrznie) stosuje się już od lat m.in. w chorobach gorączkowych, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych narządów, zakrzepowym zapaleniu żył, przy dolegliwościach gośćcowych, wysokim poziomie cholesterolu we krwi, chorobach skórnych, wypadaniu włosów.
Zewnętrznie stosowany pomaga w oparzeniach, odmrożeniach, jak i odleżynach. Wszelakich uszkodzeń skóry (trudno gojących się ranach, uszkodzeniach spowodowanych przez promienie słoneczne i rentgenowskie), stanach zapalnych skóry, grzybicach.
Olej z owoców rokitnika działa kojąco na skórę, regeneruje ją oraz wspomaga leczenie skóry łuszczącej.
Sok z owoców rokitnika zalecany jest m.in przy leczeniu awitaminozy, przeziębienia, grypy i stanu zapalnego przewodu pokarmowego.
Wyciągi z nasion i kory stosowane są pomocniczo w leczeniu układu krążenia, nadciśnienia, chorobach skóry.
Z owoców rokitnika można sporządzać soki, dżemy, konfitury, herbatki, galaretki, sosy, maseczki kosmetyczne oraz wyciągi olejowe. Są cennym dodatkiem do kremów i mydeł, można dodawać je do ciast i potraw itp.
UWAGA: SPOŻYWANIE OWOCÓW I PRZETWORÓW Z ROKITNIKA NIEWSKAZANE JEST DLA OSÓB CHORUJĄCYCH NA OSTRE ZAPALENIE WORECZKA ŻÓŁCIOWEGO, ZABURZENIA PRACY PRZEWODU POKARMOWEGO ORAZ SCHORZENIA TRZUSTKI !
SYROP Z OWOCÓW ROKITNIKA:
Składniki:
– 1 kg przemrożonych owoców.
– 1 kg cukru
Przygotowanie:
Umyte i rozgniecione owoce wrzucić do słoja i zasypać cukrem (dobrze wymieszać). Zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce (pamiętając, by od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po upływie doby odcedzić i wycisnąć przez gazę. Gotowy syrop przelać do butelek z ciemnego szkła i szczelnie zakręcić.
Od 2014 roku rokitnik znajduje się pod częściową ochroną.
Niezebrane owoce rokitnika są zdrowym pokarmem dla ptaków na całą zimę.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)
Ja pije syrop konopny z Rokitnikiem (dokładnie rok), to nie choruję – nie przeziębiam się, nie mam kaszlu, nie boli nie gardło. Wcześniej notorycznie się przeziębiałam, miałam ogromny katar, który ciągnął się przez dwa tygodnie. Przez ten rok byłam chora tylko raz, ale tego nawet nie można nazwać przeziębienie – kilka razy wydmuchałam nos, bardzo lekko bolało mnie gardło przez jeden dzień. Rokitnik jest bogaty w witaminę C jest jej więcej 20 razy niż w pomarańczach polecam syrop na wzmocnienie odporności i przy przeziębieniu znajdziecie w Konopnej Farmacji w Poznaniu na ul, Ratajczaka 33 przy pl. Wolności lhttps://konopiafarmacja.pl/produkty-konopne/16-konopny-bio-syrop-z-rokitnikiem-270ml.html