Najlepszym sprzymierzeńcem do walki z żylakami są naturalne produkty takie jak zioła, tłuszcze roślinne.
Dobrym sposobem, by wyciągnąć z ziół najwięcej leczniczych właściwości jest macerowanie ich w olejach z dodatkiem alkoholu.
Do najcenniejszych ziół wspomagających walkę z żylakami zaliczamy:
1) Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.).
Właściwości nagietka:
– przeciwzapalne
– antybiotyczne na skórę
– przyspieszające gojenie się ran
– pobudzające regeneracje skóry
– nadające blask skórze
– łagodzące ból i świąd
– wygładzające skórę
NAGIETEK LEKARSKI – WIĘCEJ PRZEPISÓW.
2) Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.).
Właściwości dziurawca:
– przeciwzapalne
– ściągające
– bakteriostatyczne
– przeciwskurczowe
– bakteriobójcze
UWAGA: HIPERYCYNA ZAWARTA W DZIURAWCU UCZULA NA PROMIENIE NADFIOLETOWE. STOSUJĄC DZIURAWIEC, UNIKAJMY MOCNEGO SŁOŃCA.
3) Arnika górska (Arnica montana L.).
Właściwości arniki:
– przeciwzapalne
– przeciwreumatyczne
– antyseptyczne
4) Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanus).
Właściwości kasztanowca:
– uszczelniające naczynia krwionośne
– przeciwzapalne
– przeciwbakteryjne
– rozkurczające
– przeciwkrwotoczne
MACERAT ZIOŁOWY SKUTECZNY DO WALKI Z ŻYLAKAMI.
Składniki:
– 50 ml suszu z kwiatów nagietka
– 50 ml suszu z kwiatów dziurawca
– 50 ml suszu z kwiatów arniki
– 50 ml suszu z kwiatów kasztanowca
– alkohol 40% do skropienia suszu
– wybrany olej do zalania suszu
Przygotowanie:
Susz przesypujemy do słoika, kropimy alkoholem, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie zioła dokładnie zalewamy ciepłym (ale, nie wrzącym) olejem rafinowanym (np. słonecznikowym). Susz roślinny powinien swobodnie pływać w oleju. Jeśli po pewnym czasie zioła napęczniały i znacznie wystają z oleju, dolewamy go więcej. Słoik zakręcamy i odstawiamy do szafki w kuchni. Każdego dnia wstrząsamy. Po 2-3 tygodniach dokładnie odcedzamy, by nie pozostawić nic w oleju (najlepiej przez kilka warstw gazy). Odcedzony płyn przelewamy do mniejszych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca. Stosujemy 2 razy dziennie, dobrze wcierając (pamiętajmy, że wcieramy zawsze od dołu ku górze).
Aby wydłużyć okres ważności maceratu, możemy dodać 4-5 ml witaminy E.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)
Hello,w składzie podane są wartości w ml,rozumiem ,że chodzi o gramy.Nie jest też podane ile alkoholu oraz oleju(pewnie na oko).Wypróbuję przepis i podzielę się wynikami.
Pozdrawiam Dariusz
Witam, podaje w ml, ponieważ tak jest wygodniej (50 ml to 1/5 szklanki w przypadku gdy szklanka ma standardowo 250 ml). Ilość alkoholu według uznania, ja jedynie delikatnie skrapiam zioła. Jeśli chodzi o ilość oleju to, ważne by zioła w nim swobodnie pływały.
Czy można olej lniany zastosować?
Tak, ale najlepiej by był rafinowany, gdyż nierafinowany po podgrzaniu traci swoje właściwości.