SOK Z POKRZYWY NA ZIMĘ – BEZ CUKRU.

Sok z pokrzywy przygotowanie:
Pamiętajmy, by zbierać pokrzywę z miejsc odległych od dróg i pól uprawnych. Zbieramy górne części młodych pokrzyw (do 4 pierwszych liści), a następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy. 
Sok najlepiej uzyskać przez użycie sokowirówki lub wyciskarki. Uzyskany sok dokładnie przecedźmy przez drobne sito lub kilka warstw gazy.

Sok również uzyskamy przy użyciu maszynki do mięsa. ze zmielonej pokrzywy sok wyciskamy przez gazę.

 

Możemy również wykorzystać maceracje pokrzywy. Zmieloną pokrzywę lub drobną posiekaną zalewamy ciepłą (przegotowaną) wodą (na litr posiekanej pokrzywy przypada litr wody) i odstawiamy na ok. 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy macerat przez gazę. Taki kolor maceratu uzyskałam:

 

Uzyskany sok lub macerat zlewamy do wyparzonych słoiczków. Nigdy nie zalewajmy słoiczków do pełna (napełniajmy tylko do miejsca, gdzie zwęża się słoik). szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Po upływie 10-15 minut wyciągamy słoiczki i obracamy pokrywką ku dołowi. Ostygnięte przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce.
pamiętaj, że czysty sok z pokrzywy można zażywać maksymalnie po 25 ml. dziennie, oraz że po 2 tygodniowej kuracji dobrze zrobić sobie przerwę od pokrzywy (najlepiej 2 tygodniową).

 

JEŚLI CHCESZ POZNAĆ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE POKRZYWY, TO KLIKNIJ PONIŻSZY ARTYKUŁ:

Pokrzywa Zwyczajna – królowa ziół.

Syrop z Pokrzywy – Krok po Kroku. (Dwie wersje).

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej lub zostaw komentarz…Będzie mi miło ..:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *