Syrop z cebuli jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu a co najważniejsze skuteczny w walce z przeziębieniem, grypą i kaszlem.
Syrop z cebuli działa wykrztuśne, bakteriobójczo, dezynfekującą i kojąco. Ułatwia odkrztuszanie i oczyszcza drogi oddechowe. Obniża ciśnienie, działa moczopędnie, poprawia trawienie i przemianę materii. Często stosowany do poprawienia apetytu i przy arteriosklerozie.
Składniki:
– 2 średniej wielkości cebule
– 6-8 łyżek stołowych cukru lub miodu (w przypadku użycia miodu, pokrojona cebula musi być nim zalana w całości).
Przygotowanie:
Do wyparzonego i suchego słoika wrzucamy cienką warstwę cebuli (pokrojonej w drobną kostkę) i posypujemy cukrem, następnie na warstwę cukru nakładamy warstwę cebuli i znów posypujemy cukrem. Szczelnie zakręcamy słoik, kilka razy wstrząsamy i odstawiamy na kilka godzin.
Dawkowanie:
W przypadku przeziębienia dorośli 5 razy dziennie po łyżce stołowej natomiast dzieci maksymalnie 5 razy dziennie po małej łyżeczce.
W przypadku uciążliwego kataru moczymy w syropie z cebuli patyczek kosmetyczny i rozsmarowujemy syrop w wewnętrznych krawędziach nosa lub w przypadku małych dzieci, nakładamy grubszą warstwę pod nosem.
Na katar skuteczna jest również maść majerankowa, przepis poniżej:
Jeśli wykonałaś już syrop z cebuli, wyraź w komentarzu swoją opinię.
Dwie najlepsze bronie przed przyziębieniem, zarówno na katar, kaszel, jak i gorączkę: mleko z czosnkiem i miodem oraz syrop z cebuli. Nie znajdzie się nic lepszego, co wyleczy zamiast maskować objawy. I co najważniejsze bez efektów uboczynych w przeciwieństwie do leków farmaceutycznych.