Syrop z mniszka lekarskiego łagodzi kaszel i ułatwia wykrztuszanie, ma również działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Działa wzmacniająco na organizm zwłaszcza przy przemęczeniu jak i po leczeniu antybiotykami lub po przebytych chorobach.
Kwiaty mniszka:
– wykazuje działanie żółciopędne,
– moczopędne,
– pobudzają działanie soku żołądkowego,
– obniżają poziom złego cholesterolu,
– oczyszczają krew,
– poprawiają trawienie.
Najlepiej jest zbierać mniszek lekarski rosnący na łąkach, co zminimalizuje ryzyko zanieczyszczeń.
Składniki:
– ok. 500 szt. kwiatów mniszka lekarskiego wraz z szypułkami (im więcej kwiatu, tym lepiej:)
– 1 kg cukru nierafinowanego (można użyć zwykłego białego)
– 1 litr wody
– sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Zebrane rankiem kwiaty mniszka wykładamy na jasną ścierkę lub gazetę i zostawiamy na słońcu ok. 30-60 minut. Dzięki temu kwiaty mniszka wyschną z rosy oraz ułatwi nam to pozbycie się robaczków. Koszyczki kwiatowe mniszka nie myjemy, by nie stracić cennego pyłku.
Do garnka z wodą wrzucamy kwiat mniszka i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Następnie odstawiamy pod przykryciem na dobę. Następnego dnia odcedzamy wywar przez gazę lub sito (dokładnie wyciskając wywar z kwiatów) i dodajemy do niego sok z cytryny i cukier, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu (tak by tylko pyrkał) przez ok. 2 godziny (jeśli ktoś chce uzyskać bardziej gęsty syrop o ciemniejszej barwie wystarczy gotować dłużej). Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków i szczelinie zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu np. w piwnicy (jeśli nie mamy takiego miejsca to w lodówce). Syrop z mniszka można przechowywać maksymalnie 12 miesięcy.
Zastosowanie:
Syrop z mniszka lekarskiego najczęściej stosowany jest w czystej postaci w czasie przeziębienia czy osłabienia organizmu. Dzienne dawkowanie zalecane przez lekarzy to 2-4 łyżeczek dla dorosłych a dla dzieci 1 łyżeczka.
Syrop z mniszka dzięki swoim walorom smakowym często jest dodawany jako słodzik do herbat i kaw, jako polewa do naleśników i lodów. Dodaje się go również do wypieków.
Syrop z mniszka lekarskiego nie powinny spożywać osoby cierpiące na wrzody dwunastnicy i jelit.
Więcej informacji o właściwościach mniszka lekarskiego w artykule poniżej:
MNISZEK LEKARSKI (Taraxacum officinale) – CHWAST KTÓRY LECZY.
Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)
Pani Zosiu – ślicznie dziękuję za tak dokładny przepis i wszystkie bezcenne uwagi. Dzięki nim udało mi się w tym roku – pierwszy raz w życiu – zrobić syrop z mniszka 🙂
Pozdrawiam
Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.