Syrop z Pokrzywy – Krok po Kroku. (Dwie wersje).

SYROP Z POKRZYWY wersja I:

SKŁADNIKI:

  • 1 litr posiekanej pokrzywy
  • 1100 ml wody
  • 1-3 cytryn (im więcej cytryny, tym lepszy smak),
  • cukier (ilość zależna od powstałej ilości naparu),
  • odrobina spirytusu.
Ja na 4 litry posiekanej pokrzywy zużyłam ok. 4 i 1/2 litra wody, sok z 4 cytryn, 4 litry cukru oraz 7 i 1/2 łyżki spirytusu. Uzyskałam ok. 7 i 1/2 litra syropu.
MOŻemy UŻYĆ CUKRU TRZCINOWEGO, JAK I ZWYKŁEGO. JEŚLI CHCEMY, ZAMIAST CUKRU DAĆ MIÓD, TO PAMIĘTAJMY, ŻE MIÓD PRZY WYSOKIEJ TEMPERATURZE TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI. JEŚLI CHCEMY BY SYROP, BYŁ DLA DZIECKA, TO ZREZYGNUJMY Z DODATKU ALKOHOLU.

PRZYGOTOWANIE:

Pokrzywę zbieramy z miejsc odległych od drogi i zanieczyszczeń (zrywamy z młodych pokrzyw same wierzchołki tak do 4 listków). Płuczemy ją pod bieżącą wodą, by pozbyć się zabrudzeń i owadów, odsączamy z wody, a następnie drobno siekamy.

Posiekane ziele przesypujemy do litrowego słoika, by sprawdzić ile litrów pokrzywy mamy (na 1 litr posiekanej pokrzywy przypada 1100 ml wody do zalania).

Pokrzywę wrzucamy do garnka i zalewamy przegotowaną i gorącą, ale nie wrzącą wodą (1100 ml wody na litr posiekanej pokrzywy). Przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy powstały napar przez gęste sito lub gazę. Dokładnie wyciskając ziele pokrzywy.

 

Do naparu dodajemy cukier w ilości takiej samej co ilość naparu (przykładowo, gdy uzyskaliśmy litr naparu, to dodajemy litr cukru). Nasz napar z cukrem mieszamy podczas podgrzewania na kuchence, aż doprowadzimy do wrzenia, wtedy ściągamy garnek z palnika i zbieramy pianę oraz szumowiny (najlepiej drewnianą łyżką).

Dodajemy jeszcze spirytus (na litr syropu 1 łyżka alkoholu) oraz sok z cytryny (na litr syropu 1 cytryna) i mieszamy. Gorący syrop zlewamy do wyparzonych i suchych słoiczków i zakręcamy. Zakręcone obracamy pokrywką ku dołowi.

Gdy będą już zimne, sprawdzamy, czy pokrywki wklęsły, jeśli nie to pasteryzujemy je. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu np. w piwnicy.

Jeśli ktoś chce mieć pewność co do trwałości syropu, to warto go pasteryzować ok. 10-15 minut.

Syrop dobrze się sprawdza jako dodatek do herbat ziołowych i koktajli. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

syrop z pokrzywy wersja II:

Składniki:

  • 2 litry pokrzywy,
  • cukier,
  • cytryna,
  • odrobina spirytusu.
Można użyć cukru trzcinowego, jak i zwykłego. Jeśli chcemy, zamiast cukru dać miód, to pamiętajmy, że miód przy wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Jeśli chcemy, by syrop był dla dziecka, to zrezygnujmy z dodatku alkoholu.

 

Przygotowanie:

Pokrzywę płuczemy i odsączamy, następnie wyciskamy w sokowirówce. Mi na ok. 2 litry pokrzywy wyszło 140 ml soku.

 

 

Sok przelewamy do garnka i dosypujemy cukier w ilości takiej samej jak ilość soku (ja miałam 140 ml soku, więc dosypałam 140 ml cukru). Mieszamy podczas podgrzewania na palniku aż do wrzenia. Palnik wyłączamy i wyławiamy szumowiny (w przypadku użycia sokowirówki szumowin jest dużo).

 

 

Do czystego syropu wlewamy spirytus (1 łyżka spirytusu na ok. 1 litr syropu) i sok z cytryny, mieszamy i zalewamy jeszcze gorącym syropem wyparzone słoiczki.

Zakręcamy i obracamy pokrywką w dół. Dla pewności można pasteryzować ok. 10-15 minut. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce.

 

Jeśli chcesz poznać właściwości zdrowotne pokrzywy to kliknij w poniższy artykuł:

Pokrzywa Zwyczajna – królowa ziół.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej…Będzie mi miło ..:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *